News

O treime din speciile de arbori din lume sunt pe cale de dispariție. “E un semnal de alarmă”. Cum e afectată speranța de viață a oamenilor

Numărul speciilor de arbori amenințați de dispariţie este dublu față de numărul de specii de mamifere, păsări, amfibieni și reptile combinate, aflate în aceeași situație.
02.09.2021 | 18:01
O treime din speciile de arbori din lume sunt pe cale de disparitie E un semnal de alarma Cum e afectata speranta de viata a oamenilor
ADVERTISEMENT

Aproape o treime dintre speciile de arbori din lume sunt pe cale de dispariție, în timp ce sute de specii sunt pe punctul de a fi șterse de pe fața Pământului, arată un raport al Botanic Gardens Conservation International (BGCI).

Aproape o treime din speciile de arbori din lume sunt pe cale de dispariție

Studiul de referință, avertizează că aproximativ 17.500 de specii de copaci – sau 30% din total – sunt expuse riscului de dispariție, în timp ce 440 de specii au mai puțin de 50 de exemplare rămase în sălbăticie.

ADVERTISEMENT

În general, numărul speciilor de arbori amenințați este dublu față de numărul de mamifere, păsări, amfibieni și reptile amenințate combinate, se mai arată în raport.

“Acest raport este un semnal de alarmă pentru întreaga lume, că arborii au nevoie de ajutor”, a declarat secretarul general al BGCI, Paul Smith.

ADVERTISEMENT

Printre cei mai vulnerabili arbori se numără specii, inclusiv magnolia și dipterocarpul – care se găsesc în mod obișnuit în pădurile tropicale din Asia de Sud-Est. Și stejarul, arțarul și abanosul se confruntă cu amenințări, se arată în raport.

Copacii contribuie la susținerea ecosistemului natural și sunt considerați vitali pentru combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Dispariția unei singure specii de copaci ar putea determina pierderea multor altora.

ADVERTISEMENT

„Fiecare specie de copac contează – pentru milioanele de alte specii care depind de copaci și pentru oamenii din întreaga lume”, a adăugat Smith.

Mii de soiuri de copaci din primele șase țări din lume pentru diversitatea speciilor de arbori sunt expuse riscului de dispariție, a constatat raportul. Cel mai mare număr unic este în Brazilia, unde 1.788 de specii sunt expuse riscului.

ADVERTISEMENT

Celelalte cinci țări sunt Indonezia, Malaezia, China, Columbia și Venezuela.

Primele trei amenințări cu care se confruntă speciile de arbori sunt defrișările pentru a face loc altor tipuri de culturi, exploatarea lemnului și creșterea animalelor, se arată în raport, în timp ce schimbările climatice și vremea extremă sunt amenințări emergente.

Potrivit raportului, cel puțin 180 de specii de arbori sunt amenințate direct de creșterea mării și de vremea severă, în special specii insulare, cum ar fi magnoliile din Caraibe.

Deși țările mega-diverse văd cel mai mare număr de soiuri cu risc de dispariție, speciile de arbori insulari sunt mai proporțional expuse riscului.

„Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece multe insule au specii de copaci care nu pot fi găsite nicăieri altundeva”, a adăugat raportul.

Poluarea aerului reduce mai mulți ani din viața oamenilor decât fumatul, războiul sau HIV/SIDA

Poluarea aerului scade speranța de viață a miliarde de oameni din întreaga lume și reprezintă o amenințare mai mare pentru speranța de viață decât fumatul, HIV/SIDA sau războiul, arată un raport recent.

În țările în care nivelurile de poluare a aerului sunt sub standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), oamenii pierd, în medie, 2,2 ani din viață.

India are cele mai ridicate niveluri de poluare a aerului la nivel global, iar locuitorii săi vor pierde mai mulți ani decât cei din orice altă țară, cu o medie de 5,9 ani pierduți din viață, conform Air Quality Life Index (AQLI), publicat într-un raport anual al Institutului de politici energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC).

În nordul Indiei, 480 de milioane de oameni respiră niveluri de poluare de peste 10 ori mai mari decât cele din orice altă parte a planetei. În unele părți ale acestei regiuni, inclusiv în orașele Delhi și Kolkata (Calcutta), locuitorii ar putea pierde, în medie, până la nouă ani din viața lor, dacă nivelurile de poluare documentate în 2019 persistă.

Indicele calculează anii pierduți pe baza a ceea ce ar fi speranța de viață dacă o țară ar respecta orientările privind aerul curat stabilite de OMS.

Primele cinci țări cu cel mai mare număr mediu de ani pierduți au fost toate din Asia. După India a venit Bangladeshul, unde rezidenții pierd în medie 5,4 ani din speranță de viață, urmat de Nepal (5 ani), Pakistan (3,9 ani) și Singapore (3,8 ani).

Autorii raportului au spus că poluarea aerului a fost determinată în primul rând de utilizarea și producția de combustibili fosili.

Studiul indică, de asemenea, modul în care lumea s-a bucurat de cer și aer mai curate, deoarece pandemia a forțat o pauză în călătoriile aeriene și a redus traficul rutier și producția. Dar, în același timp, unele părți ale lumii au experimentat niveluri ridicate de poluare a aerului cauzate de incendiile de vegetație, exacerbate de condițiile meteorologice mai calde și mai uscate.

În SUA, fumul provenit de la incendiile din unele state din vest a străbătut țara, afectând calitatea aerului până la New York.

“Aceste evenimente remarcabile ilustrează faptul că poluarea aerului nu este doar o provocare globală, ci este, de asemenea, legată de schimbările climatice. Ambele provocări sunt cauzate în primul rând de același vinovat: emisiile de combustibili fosili de la centralele electrice, vehicule și alte surse industriale”, se arată în raportul citat de CNN.

EPIC a solicitat guvernelor lumii să pună în aplicare de urgență politici pentru a-și reduce dependența de combustibili precum cărbunele, petrolul și gazul. Liderii mondiali se vor aduna în orașul scoțian Glasgow, în noiembrie, pentru discuții internaționale privind clima, cunoscută sub numele de COP26.

Megalopolisurile din Asia sunt expuse riscului

Aprofundând analiza până la nivelul orașului, oamenii din megalopolisurile asiatice suferă unele dintre cele mai ridicate niveluri de poluare și, împreună cu ele, cel mai mare impact asupra speranței de viață.

În orașul indonezian Bandung, de exemplu, oamenii pierd în medie aproape 7 ani din speranța de viață, iar în capitala țării, Jakarta, se pierd aproape 6 ani.

În Africa Centrală și de Vest, efectele nocive ale poluării aerului asupra speranței de viață au fost „comparabile cu cele ale amenințărilor cunoscute precum HIV/SIDA și malaria”, a constatat raportul.

Mai mult de jumătate dintre cei 611 milioane de oameni care trăiesc în America Latină sunt expuși unor niveluri de poluare a aerului care depășesc orientările OMS. În întreaga regiune, poluarea aerului reduce în medie speranța de viață cu cinci luni, dar aceasta variază foarte mult în funcție de locație. În capitala peruviană, Lima, oamenii se pot aștepta să piardă în medie 4,7 ani din viață.

Războiul împotriva poluării din China

Există totuși un motiv de speranță. China s-a situat în primele cinci țări cele mai poluate în fiecare an din 1998 până în 2016. Dar de la începutul așa-numitului „război împotriva poluării” în 2013, și-a redus poluarea cu particule cu 29% – reprezentând trei sferturi din reducerea poluării aerului la nivel mondial.

Această reducere – dacă este susținută – a câștigat înapoi 1,5 ani de speranță de viață pentru chinezi, ducându-i la o pierdere medie de 2,6 ani.

„Pentru a pune succesul Chinei în context, au fost necesare câteva decenii și recesiuni pentru ca Statele Unite și Europa să realizeze aceleași niveluri de reducere ale poluării pe care China le-a putut realiza în șase ani”, se arată în raport.

A fost într-adevăr o perioadă în care Londra a fost denumită „marele fum” pentru aerul său murdar, iar Los Angeles a fost odată „capitala smogului din lume”.

Astăzi, americanii sunt, în medie, expuși la cu 62% mai puțină poluare cu particule decât în 1970. La fel, europenii sunt expuși în medie la cu 27% mai puțină poluare decât acum două decenii – și câștigă patru luni de speranță de viață datorită acestui fapt, se arată în raport.

ADVERTISEMENT