News

O treime dintre americani cred că noul coronavirus a fost creat în laborator! Câţi oameni nu cred că există virusul COVID-19

16.04.2020 | 14:24
O treime dintre americani cred ca noul coronavirus a fost creat in laborator Cati oameni nu cred ca exista virusul COVID19
ADVERTISEMENT

Oamenii de ştiinţă au ajuns la un acord că noul coronavirus a apărut din natură, însă rămâne incertitudinea modului în care oamenii s-au infectat prima dată cu COVID-19. Iar aceste incertitudini creează atât dezinformări, cât şi alte teorii ale conspiraţiei. 

O treime dintre americani cred că noul coronavirus a fost creat în laborator!

În Marea Britanie s-a propagat o teorie a conspiraţiei care spune că există o legătură între coronavirus şi lansarea tehnologiei wireless 5G, iar aproximativ 33% dintre britanici consideră că există o legătură care nu poate fi exclusă.

ADVERTISEMENT

În Statele Unite, un sondaj făcut de Paw Research Center arată că o treime dintre americanii întrebaţi despre originile virusului COVID-19 a fost creat de oameni în laborator şi nu a apărut din cauze naturale.

În sondajul făcut de americani au fost chestionaţi 8913 de adulţi, care au fost întrebaţi dacă noul coronavirus a apărut: 1. natural, 2. a fost dezvoltat în mod intenţionat în laborator, 3. a fost scăpat accidental din laborator sau 4. nu există.

ADVERTISEMENT

1% dintre americani nu cred că virusul COVID-19 există!

43% dintre americanii chestionaţi consideră că virusul COVID-19 a apărut pe cale naturală, însă aproape trei din zece americani (29%) susţin că virusul a fost creat în laborator, iar cei mai mulţi cred că a fost creat şi diseminat în mod intenţionat la oameni (23%).

Un sfert dintre repondenţi au spus că nu sunt siguri referitor la orginea virusurilor, în timp ce 1% dintre oameni consideră că noul coronavirus nu există.

ADVERTISEMENT

Oamenii care sunt tentaţi să creadă în teoriile conspiraţiei sunt de partea republicanilor sau susţin candidaţii republicani (37% versus 21% votanţi ai democraţilor). Aproape 4 din 10 conservatori republicani au spus că susţin teoriile conspiraţiei (39%).

19% dintre persoanele cu studii superioare susţin teoriile conspiraţiei

Cercetările au arătat că teoriile conspiraţiei sunt mai răspândite în rândul tinerilor decât la adulţi: o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au spus că virusul a fost dezvoltat într-un laborator (35%), comparativ cu 21% dintre adulţii de peste 65 sau mai bătrâni.

ADVERTISEMENT

19% dintre persoanele care au diplomă de licenţă sau o diplomă superioară consideră că noul coronavirus a fost creat în laborator.

 

ADVERTISEMENT