News

O tulpină indiană de Covid-19, depistată în România. Anunțul oficial al Ministerului Sănătății

29.04.2021 | 12:51
O tulpina indiana de Covid19 depistata in Romania Anuntul oficial al Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat joi, 29 aprilie, că o tulpină indiană a Covid-19 a fost confirmată în România la un muncitor indian din colonia Bod din județul Brașov.

Din datele INSP, varianta identificată diferă de cea care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

ADVERTISEMENT

O tulpină indiană de Covid-19, depistată în România

Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă în care anunță că a fost informat joi, 29 aprilie 2021, de către INSP, că este inspectat un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, județul Brașov.

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

ADVERTISEMENT

De asemenea, INSP a fost informat că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă ”indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

DSP Brașov anunță că a început o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice ușoare), mai precizează Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, în România au fost identificate tulpinile britanică, braziliană și sud-africană ale coronavirusului, iar varianta britanică este dominantă, conform INSP.

Ministerul Sănătății a fost informat astăzi, 29 aprilie 2021, de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (INSP – CNSCBT) că, împreună cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”), investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.

La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere.

Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.

DSP Brașov a demarat de urgență o anchetă epidemiologică, aceasta fiind încă în curs, și a dispus izolarea cazurilor identificate în Colonia Bod (fiind vorba despre forme clinice ușoare)”, se arată în comunicatul MS.

Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță de tulpina indiană depistată în România

Despre apariția tulpinii indiene în România a vorbit și coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, nu există niciun motiv de îngrijorare. Oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutații ale virusului.

”Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat dr. Gheorghiță, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: