News

O tumoră de trei kilograme a fost îndepărtată din abdomenul unui copil de nouă ani din Arad. Operația a durat peste trei ore

Un copil de nouă ani a fost depistat cu o tumoră de trei kilograme. Medicii din Arad au reușit să îl salveze
22.07.2024 | 17:03
O tumora de trei kilograme a fost indepartata din abdomenul unui copil de noua ani din Arad Operatia a durat peste trei ore
Un copil de nouă ani a fost depistat cu o tumoră de trei kilograme. Medicii din Arad au reușit să îl salveze. Foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Medicii din Arad au reușit să salveze un copil cu o tumoră gigant. Cel mic s-a prezentat la spital acuzând dureri abdominale.

Medicii i-au salvat viața

Un băiat de nouă ani a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) cu dureri abdominale. Medicii au descoperit că acesta avea o tumoră de peste trei kilograme.

ADVERTISEMENT

”Medicii au intervenit chirurgical pentru a extirpa o tumoră, de peste trei kilograme, din abdomenul unui copil în vârstă de 9 ani. Copilul s-a prezentat la spital, acuzând dureri în zona abdomenului, stare de rău şi vărsături.

În urma investigaţiilor de specialitate, a fost depistată o tumoră gigantă, multichistică, de mezenter, cu dimensiuni de aproximativ 70/40/30 cm, care a determinat volvularea (răsucirea) intestinului subţire”, au transmis reprezentanții.

ADVERTISEMENT

Aceștia au completat cu faptul că intervenția din cadrul Secției Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a durat mai bine de trei ore, iar tumora a fost extirpată complet.

În prezent, copilul se află pe aceeași secție, în recuperare postoperatorie.

Copil operat timp de cinci ore

Un copil de zece ani a fost operat pe creier în Iași. Intervenția chirurgicală complexă a durat cinci ore. La o săptămână după intervenție, cel mic a putut fi externat.

ADVERTISEMENT

„Este primul copil din România operat pe creier în semiîntuneric de o tumoră gigant de 10 centimetri”, au susținut medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

ADVERTISEMENT

Pentru această procedură a fost nevoie ca medicii să folosească o substanță inovatoare numită acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), care a ajutat la identificarea și protejarea țesutului cerebral sănătos.

“Mă bucur pentru Marian. A avut o recuperare rapidă, după o operaţie complexă. Voinţa pe care o are îl va ajuta la recuperare şi la vindecare. Este un exemplu pentru mulţi dintre adulţii care trec prin intervenţii chirurgicale. Eu mă bucur că am putut să-l ajut într-un moment critic al carierei lui”, a spus medicul Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.