Alegeri 2024

O vedetă YouTube din Cipru ajunge în Parlamentul European. Scorul record obținut de Fidias Panayiotou

Alegerile europarlamentare au produs o surpriză în Cipru, unde o vedetă YouTube în vârstă de 24 de ani a câștigat un loc în Parlamentul European.
10.06.2024 | 21:57
O vedeta YouTube din Cipru ajunge in Parlamentul European Scorul record obtinut de Fidias Panayiotou
Vedeta YouTube Fidias Panayiotou ajunge în Parlamentul European Sursa foto: knews.kathimerini.com.cy
ADVERTISEMENT

Alegătorii ciprioți au ales un star de 24 de ani de pe YouTube ca independent în Parlamentul European. Fidias Panayiotou a obținut 19,4 % din voturi în țara-insulă.

O vedetă YouTube din Cipru ajunge în Parlamentul European

Fidias Panayiotou, cunoscut mai ales pentru clipurile îndrăznețe și videoclipurile cu farse, a devenit celebru pe rețelele de socializare cu scenarii precum misiunea de a îmbrățișa 100 de celebrități, concursuri de mâncat pizza și vloguri în care apare călătorind fără să plătească bilet în trenurile japoneze de tip bullet.

ADVERTISEMENT

Cunoscut sub numele de „Fidias” de către cei 2,6 milioane de urmăritori ai săi, el se autodefinește ca fiind un „creator de greșeli profesionist”, fără experiență politică sau afiliere la vreun partid.

YouTuber-ul a lansat o campanie prin care a încurajat tinerii să voteze la alegerile din weekend, iar acum se îndreaptă spre Bruxelles ca europarlamentar.

ADVERTISEMENT

Într-o victorie neașteptată, văzută ca o respingere a politicii tradiționale, Fidias a obținut 19,4% din voturi în această țară insulară mediteraneană.

Sondajele de opinie au arătat în mod constant că Panayiotou a obținut cifre ridicate, dar nimeni nu se aștepta ca el să aibă o performanță atât de bună doar datorită faimei sale pe rețelele de socializare, după o campanie de doar două luni în care nu a oferit practic nicio poziție politică.

ADVERTISEMENT

Un miracol

În primele sale remarci după închiderea urnelor și după ce rezultatele inițiale îl arătau pe locul trei, Fidias a declarat că s-a realizat un „miracol”, recunoscând că nici el însuși nu credea că va obține asemenea cifre.

„A fost un șoc ceea ce s-a întâmplat, un miracol”, a declarat Panayiotou pentru televiziunea de stat CyBC într-o înregistrare video postată pe platforma de socializare X. „Partidele ar trebui să o ia ca pe un avertisment că trebuie să se modernizeze și să asculte poporul.”

ADVERTISEMENT

Tânărul a adăugat: „Aceasta ar putea fi prima dată când un candidat complet independent, care nu are nici măcar o urmă de sprijin din partea unui partid politic, a reușit să fie ales, singura sa armă fiind social media”.

Panayiotou, fiul unui preot creștin ortodox grec, s-a folosit de prezența sa pe rețelele de socializare pentru a-i încuraja pe tinerii ciprioți să meargă la urne. El are peste 2,6 milioane de abonați pe YouTube și și-a postat conținutul și pe Instagram și TikTok.

Republica Cipru, cel mai estic membru al Uniunii Europene, are o populație de aproximativ 900.000 de persoane, dintre care 683.432 erau înregistrate pentru a vota.

Prezența la vot a fost de 58,86%, în creștere de la 45% la scrutinul european din 2019 – o creștere pe care analiștii o atribuie cel puțin în parte „factorului Fidias”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României