News

O victorie a lui Biden nu va pune capăt erei Trump. Ce se va întâmpla în Congres

05.11.2020 | 17:00
O victorie a lui Biden nu va pune capat erei Trump Ce se va intampla in Congres
ADVERTISEMENT

Probabila victorie a lui Joe Biden nu va pune capăt divizărilor interne din Statele Unite dintre electoratul democrat și cel republican. Într-o analiză realizată de Washington Post, se arată că alegerile au accentuat diferențele dintre electoratul urban și cel rural sau preurban.

Un alt clivaj care s-a accentuat în loc să se diminueze este cel rasial, în care republicanii sunt susținuți majoritar de către populația albă, în timp ce negrii și hispanicii sunt copleșitor democrați.

ADVERTISEMENT

La această divizare, colaborarea pe anumite teme dintre republicani și democrați se anunță foarte dificilă, în condițiile în care republicanii și-au consolidat poziția în Congres, printre noii aleși fiind și politicieni din nucleul dur al „roșilor”, mai apropiați  de Trump decât de tabăra moderată din partid.

Joe Biden nu a „furat” din electoratul republicanilor

Când Donald Trump a câștigat la limită statul Wisconsin în 2016, a obținut  victoria în 23 de comitate care anterior îl votaseră pe Barack Obama. Însă Joe Biden a recuperat doar două din cele 23 de comitate, succesul său în Wisconsin fiind determinat de voturile numeroase obținute în cele mai mari orașe, Milwaukee și Madison.

ADVERTISEMENT

Același tipar s-a repetat și în Michigan sau alte state în care niciunul dintre partide nu domină clar, cu candidatul democrat câștigând  orașele, în timp ce Trump a obținut victoria în periferii și în zonele rurale. Acest clivaj coincide și cu opiniile electoratului legate de combaterea epidemiei de COVID-19, de măsurile economice sau de opiniile privind schimbările climatice.

Astfel că Biden, cotat acum cu cele mai mari șanse de a obține președinția, va conduce o națiune puternic divizată, alegerile infirmând estimările legate de o respingere pe scară largă a politicilor lui Donald Trump. Astfel, alegerile pentru Congres, desfășurate tot pe 3 noiembrie par să confirme menținerea unei majorități republicane în Senat, iar în Camera Reprezentanților democrații au pierdut câteva mandate.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o democrație funcțională pe deplin, dar evident foarte divizată. Suntem foarte clar divizați între orașe și mediul rural, suntem foarte divizați după rasă. Uitați-vă numai la harta statului Wisconsin. Și nu mai putem să ne demonizăm unii pe alții. Este o contestare a leadership-ului care s-a dezvoltat în timp”, susține democratul Jim Doyle, fost guvernator de Wisconsin.

Doyle crede că Biden ar trebui să se ridice la nivelul lui Franklin Roosevelt sau Ronald Reagan pentru a rezolva acesteei diviziuni interne. „Jumătate de țară nu poate fi populată de oameni cu suflet rău, oribili, rasiști, diferiți de restul lumii. Nu se poate. Iar aproape jumătate de țară l-a votat pe Trump”, a spus democratul.

ADVERTISEMENT

Joe Biden pare să fi înțeles ce îl așteaptă. „Știu cât de profunde sunt diferențele de opinie în țara noastră pe atât de multe subiecte. Dar mai știu că, pentru a progresa, trebuie să încetăm să ne tratăm adversarii ca dușmani. Nu suntem inamici. Ce ne aduce împreună ca americani este mult mai puternic decât ce ne desparte”, a spus Biden în discursul susținut miercuri în Wilmington, locul său de naștere.

În pofida speranțelor democraților, pandemia și recesiunea care i-a urmat nu a dus la mutații majore ale preferințelor electoratului. Mai mult, Biden a pierdut în Florida la o diferență mai mare decât în 2016, când Trump a învins-o pe Hillary Clinton.

William A. Galston, președinte al Brookings Institution’s Governance Studies Program, crede că republicanii și-au consolidat nucleul dur al electoratului din zonele rurale, Trump adresându-se explicit nevoilor acestui  electorat. „În ultimii patru ani, nu a existat o singură zi pentru o retorică unificatoare, iar Biden a fost incapabil să depășească acest lucru”, crede Galston.

Factorul rasial, în defavoarea republicanilor

În schimb un realizator de sondaje de opinie din tabăra democraților are altă părere despre sursa tensiunilor. „Să nu ne mai prefacem că este vorba de „anxietate economică”. Urâțenia asta este despre tribalism. Multe dintre statele cele mai disputate sunt motorul schimbărilor demografice din America: Florida, Georgia, North Carolina, Texas, Arizona, Nevada, Pennsylvania, Michigan. Bătălia a fost cea mai aprigă unde diversitatea este mai mare”, a afirmat Cornell Belcher.

Chiar dacă și-au consolidat poziția în Congres, Partidul Republican se confruntă cu multe necunoscute dacă Trump pierde. Mandatul acestuia părea să anunțe un reviriment al partidului, cu judecători conservatori numiți în instanțele federale, a anulat restricțiile de mediu care afectau industria și a redus taxele pentru cei înstăriți și pentru corporații. Președintele în exercițiu ar putea rămâne un model pentru mulți republicani.

Marea problemă a partidului este lipsa de popularitate în rândul negrilor și hispanicilor, a căror proporție este în creștere. „Partidul Republican se luptă de demografia, care este ca un piton ce-l sufocă cu încetul până la moarte. Nu mai sunt suficienți albi pentru a supraviețui”, admite chiar unul dintre strategii partidului, Mike Murphy.

Oamenii lui Trump rămân în Congres

Oricum, este improbabil ca republicanii să aibă poziții situate mai către centru, care să facă posibilă colaborări punctuale cu democrații. Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, tocmai reales în Kentucky, a dat deja semnalul unei opoziții dure dacă Biden ajunge la Casa Albă. „Kentucky vrea în continuare politicile care au construit cea mai bună economie în istoria modernă a națiunii noastre, nu socialism”, a spus McConnell.

Printre noii senatori republicani se numără și apropiați ai lui Trump, precum Tommy Tuberville, ales în Alabama, care le-a transmis criticilor săi „să se ducă dracului și să-și ia o slujbă”. Din aceeași categorie este și Madison Cawthorn, care a devenit membru al Camerei Reprezentanților din partea statului North Carolina la numai 25 de ani.

Totuși, unii democrați speră că îndepărtarea de la Casa Albă a lui Trump îi va face pe republicani mai dispuși la negocieri, printre ei fiind și Richard Blumenthal, senator de Connecticut, care estimează că ieșirea din decor a președintelui va fi suficientă pentru o minimă disponibilitate la dialog.

ADVERTISEMENT
Tags: