News

O vioară şi o partitură care ar fi aparținut lui George Enescu, scoase la licitație pentru 150.000 de euro. Ministrul Culturii: “Vom verifica originea”

Obiecte de patrimoniu presupuse a fi aparținut lui George Enescu au apărut la vânzare în portofoliul unei case de licitații din București, suscitând reacții negative atât din partea ministrului Culturii, cât și a filosofului Mihai Șora.
20.08.2021 | 18:29
O vioara si o partitura care ar fi apartinut lui George Enescu scoase la licitatie pentru 150000 de euro Ministrul Culturii Vom verifica originea
O vioară care a aparținut lui George Enescu a fost scoasă la licitație. Sursa foto: historic.ro
ADVERTISEMENT

O casă de licitații din București, fără un trecut care să-i confere un statut relevant printre cunoscătorii pieței de profil, a anunțat că scoate la licitație o vioară şi o partitură care ar fi aparținut maestrului George Enescu. Prețul de pornire al acestora se ridică la 150.000 de euro.

Aceasta ar fi fost primită de marele compozitor din partea familiei regale a României, urmând să fie vândută în cadrul unei licitații care se va organiza pe data de 22 septembrie, în această sesiune urmând să fie listată, de asemenea, și o partitură-manuscris a operei “Oedipe”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, anunțul ridică suspiciuni în rândul opiniei publice, atrâgând inclusiv atenția ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. “Voi lua legătura cu Muzeul Național George Enescu pentru a verifica originea acestor documente”, a transmis acesta.

Anunțul licitației îl revoltă pe filozoful Mihai Șora

Anunțul casei de licitații a atras și atenția opiniei publice, în acest sens remarcându-se filozoful și comentatorul public Mihai Șora.

ADVERTISEMENT

“De unde a mai apărut și casa de licitații Historic și cine stă în spatele acesteia?, s-a întrebat acesta. “Cum să-ți înstrăinezi patrimoniul, să-l disloci cu o asemenea sălbăticie?”   

Totodată, Mihai Șora a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, ca pe firul acestui anunț să intre inclusiv procuratura. Acest lucru a fost solicitat de altfel și de organizatorul Festivalului George Enescu, care a cerut sprijinul MAI.

ADVERTISEMENT

“Avem procurori care pot ancheta filiația documentelor? Un stat viabil care să-și exercite dreptul de preempțiune? Un ministru al Culturii? Un Președinte?” a mai întrebat, de asemenea, Mihai Șora.

Nume importante ale culturii contestă licitația într-o petiție publică

Tot în reacție la anunțul scoaterii la licitație a presupusei viori a lui George Enescu, o serie importantă de oameni de cultură români, printre care Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Radu Vancu și Eugen Ciurtin, au dat publicității o petiție intitulată “Eliade dezmembrat / Enescu dezarticulat”.

ADVERTISEMENT

Titlul face o paralelă la o licitație organizată în trecut de aceeași casă de licitații, când “manuscrise în suferință” aparținând lui Mircea Eliade, au fost scoase deja la licitație, iar altele ar urma să aibă aceeași soartă, fiind “prezentate și evaluate în răspăr cu uzanțele consacrate pentru autori de o asemenea însemnătate”.

“Nici lui Enescu, nici lui Eliade nu le sunt cunoscute și asimilate contururile firești ale operelor lor (…). Și unul, și celălalt, prin dezmembrarea arhivelor și dezarticularea fondurilor de manuscrise existente în colecții încă private, devin treptat de nerecunoscut. Cum de ajungem să risipim până și operele majore și irepetabile?”

Care a fost cea mai valoroasă vioară a lui George Enescu

Deși pentru moment este neclar care vioară anume ar fi scoasă la licitație dintre cele folosite de marele muzician, este cunoscut faptul că cea mai valoroasă este considerată a fi vioara fabricată în 1731 de celebrul lutier Giuseppe Guarnieri.

Aceasta a fost supranumită “Catedrala”, fiind estimată la circa 3 milioane de euro și transmisă spre folosință violonistului Gabriel Croitoru, care a și susținut concerte cu această vioară în numeroase ocazii.

De la momentul morții marelui compozitor și până în anul 2008 aceasta nu a mai fost utilizată în circuitul concertistic, de altfel, niciodată, fiind, în schimb, restaurată de un lutier din orașul Cluj.

Colecția de viori a lui George Enescu a mai conținut însă și alte viori confecționate de lutieri celebri, cum ar fi Pierre și Hyppolite Silvestre, Paul Kaul sau Gasparo Bertolotti.

ADVERTISEMENT