Facebook

O vulnerabilitate de Android te pune în pericol dacă îţi vinzi telefonul

Despre sistemul Android se ştiu cu certitudine două lucruri: este foarte popular mulţumită faptului că este un sistem deschis, dar este, în acelaşi timp, un sistem foarte...
Autor: Ionuţ Cataramă | 18.07.2015 | 10:38
O vulnerabilitate de Android te pune în pericol dacă îţi vinzi telefonul

Despre sistemul Android se ştiu cu certitudine două lucruri: este foarte popular mulţumită faptului că este un sistem deschis, dar este, în acelaşi timp, un sistem foarte vulnerabil. Numeroasele breşe de securitate ale Androidului au transformat platforma în ţinta preferată a hackerilor atunci când vine vorba de smartphone-uri şi tablete.

Acum, pe lângă numeroşii viruşi existenţi, utilizatorii se confruntă cu altă problemă de securitate. Un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge a descoperit că între 500 şi 630 de milioane de dispozitive cu Android, de la diverşi producători, au o vulnerabilitate serioasă, care poate duce la probleme grave de confidenţialitate.

Mai exact, s-ar părea că datele de pe terminalele Android, fie că sunt stocate pe memoria internă sau în cardul SD, nu pot fi şterse complet nici atunci când se face revenirea la setările din fabrică. Cercetătorii au făcut testul pe 21 de smartphone-uri care rulau Android de la versiunea 2.3 până la versiunea 4.3.

După ce au revenit la setările din fabrică, operaţiune care ar trebui să şteargă definitv toate fişierele şi setările făcute de un utilizator, cercetătorii au descoperit că pot recupera măcar parţial datele de pe telefoane.

Practic, experţii au putut obţine contacte, imagini şi clipuri video, SMS-uri, email-uri, dar şi datele de autentificare folosite în aplicaţii precum Facebook sau WhatsApp.

Problema poate fi cauzată de faptul că producătorii, în unele cazuri, nu încarcă driverele necesare ştergerii complete a memoriei, dar şi de faptul că unităţile de stocare de tip flash sunt foarte greu de şters.

Deocamdată nu se ştie dacă Google sau producătorii de telefoane plănuiesc să rezolve această vulnerabilitate, dar un lucru este cert: dacă vreţi să vă vindeţi telefoanele, nu strică să verificaţi de două ori dacă datele sensibile mai pot fi accesate. Avem şi un ghid pentru pregătirea dispozitivelor pentru vânzare.

Sursă: www.playtech.ro

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE