News

O zi liberă pentru cei care se vaccinează. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele României a promulgat legea potrivit căreia orice persoană care se vaccinează primește, la cerere, o zi liberă plătită.
23.07.2021 | 16:41
O zi libera pentru cei care se vaccineaza Klaus Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

De vineri, românii care se vaccinează pot beneficia de o zi liberă plătită pentru fiecare doză administrată. Aceasta nu este inclusă în durata concediului de odihnă.

Zilele libere se acordă la cerere. Dacă persoanele sunt vaccinate de angajator la locul de muncă, nu vor mai beneficia de această facilitate.

ADVERTISEMENT

O zi liberă pentru cei care se vaccinează. Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea a fost îndelung discutată și chiar și acum sunt voci care nu o susțin. Totuși, începând de vineri cei care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi la cerere, o zi liberă plătită pentru fiecare doză de ser. Aceste zile nu sunt incluse în concediul de odihnă. Noua lege se aplică atât în sistemul public cât și privat.

În cazul în care elevii sau studenții se vor vaccina în timpul anului școlar, aceștia vor fi scutiți de la ore o zi.

ADVERTISEMENT

“Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor,

ADVERTISEMENT

pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști”, se arată în actul normativ.

Cum se obțin zilele libere

Pentru a putea beneficia de aceste zile libere, persoanele care le solicită sunt obligate să prezinte certificatul de vaccinare. Noul act normativ promulgat completează Legea nr 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

“Beneficiază de aceste drepturi și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități”, se mai scrie în legea.

Dacă persoanele sunt vaccinate de angajator la locul de muncă, nu pot primi aceste zile libere.

“Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestui”, se mai arată în lege.

ADVERTISEMENT