News

Oamenii ar putea avea mai multă lumină pe Pământ. Un studiu arată că zilele s-ar putea lungi

Cercetările recente arată o încetinire a nucleului Pământului. Fenomenul ar putea duce la creșterea duratei zilelor
19.06.2024 | 20:46
Oamenii ar putea avea mai multa lumina pe Pamant Un studiu arata ca zilele sar putea lungi
Nucleul Pământului încetinește, iar zilele s-ar putea prelungi. Practic vom avea parte de mai multă lumină. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un studiu recent indică faptul că zilele pe Pământ ar putea deveni mai lungi dacă nucleul planetei continuă să se rotească neobișnuit de încet, fenomen observat în ultimii ani.

Nucleul Pământului încetinește, iar durata zilelor ar putea crește

În ultimii 14 ani, nucleul Pământului a încetinit semnificativ rotația sa. Dacă această tendință se menține, zilele ar putea deveni mai lungi, deși schimbarea ar fi insesizabilă pentru oameni, conform unui studiu publicat de livescience.com.

ADVERTISEMENT

Nucleul intern al Pământului, o sferă de dimensiunea Lunii compusă din fier și nichel solid, se află la peste 4.800 de kilometri sub suprafața terestră. Acesta este înconjurat de un nucleu extern, un strat de metale topite, care la rândul său este acoperit de mantaua de roci topite, iar deasupra se află scoarța terestră.

Deși întreaga planetă se rotește pe axa sa, nucleul intern poate avea o viteză de rotație ușor diferită de cea a mantalei și a scoarței, datorită vâscozității nucleului extern.

ADVERTISEMENT

În ultimii 40 de ani, de când oamenii de știință au început să cartografieze interiorul Pământului folosind date seismice, s-a observat că nucleul intern se rotește puțin mai repede decât restul planetei.

Însă noul studiu publicat pe 12 iunie în revista Nature arată că din 2010 rotația nucleului intern a încetinit, acesta rotindu-se acum mai încet decât mantaua și scoarța.

ADVERTISEMENT

Studiu revoluționar. Ce se întâmplă cu durata zilelor

Dacă această încetinire continuă, nucleul intern ar putea influența gravitațional straturile exterioare ale Pământului, determinându-le să se rotească mai încet și astfel să crească durata zilelor.

Totuși, orice schimbare ar fi extrem de mică, de nivelul miimilor de secundă, a explicat John Vidale, astfel că oamenii nu vor observa vreo diferență și nu va fi necesară ajustarea ceasurilor sau calendarelor.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este primul studiu care sugerează încetinirea rotației nucleului intern. Fenomenul, cunoscut sub numele de “backtracking”, a fost dezbătut de cercetători timp de un deceniu, dar până acum a fost dificil de demonstrat.

În acest nou studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 100 de seisme repetate, evenimente seismice produse în același loc, în Insulele Sandwich de Sud, între 1991 și 2023. Aceste seisme au permis echipei să cartografieze poziția relativă a nucleului față de mantaua terestră și să observe modificările rotației nucleului intern.

Studiul reprezintă cea mai solidă dovadă de până acum a fenomenului de “backtracking”, conform lui John Vidale. Motivul încetinirii rotației nucleului intern nu este încă clar, dar ar putea fi cauzat fie de “îngroșarea fierului lichid din nucleul extern”, fie de “atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei”, au explicat autorii studiului.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut...
Ianis Hagi, nunta anului: cât îl costă pe tricolor marele eveniment. A vândut drepturile de televizare
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la...
Declaraţii EXCLUSIVE ale mirilor Elena şi Ianis Hagi înainte de petrecerea de la Palatul Ştirbey. "Este cea mai frumoasă zi din viața mea"
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei...
Imagini emoționante cu bunicii lui Ianis Hagi, înainte de cununia religioasă! Părinții Marilenei Hagi, prezenți la biserică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Coșmarul meteo se amplifică. Ce e mai rău abia urmează
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul...
Cum s-a îmbrăcat soacra lui Ianis Hagi la nuntă. Invitații au întors capul după ea / GALERIE FOTO
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de...
Test de inteligență pentru oamenii cu o minte sclipitoare. Mută un băț de chibrit pentru a rezolva ecuația