După ieșirea din închisoare, Liviu Dragnea s-a apucat să construiască un nou partid, Alianța pentru Patrie, însă personajele care-l ajută la constituirea și consolidarea organizațiilor județene sunt politicieni cu vechime și păcate multe, cel mai frecvent fiind traseismul.
Însă o mare parte dintre coordonatorii județeni ai APP sunt foști social-democrați care nu au supraviețuit politic epurărilor începute de către Marcel Ciolacu, după ce acesta a îndepărtat-o pe Viorica Dăncilă de la șefia PSD. Foști parlamentari scoși de pe liste la alegerile din 2020 sau aruncați pe locuri neeligibile s-au înrolat în rândul partidului suveranist al lui Dragnea cu speranța unui reviriment. Alții au în comun cu liderul spiritual al partidului un cazier pătat de condamnări, însă bineînțeles că acest lucru nu este un impediment.
Prezentăm mai jos o listă a antecedentelor politice ale coordonatorilor județeni ai APP:
Alba – Călin Andreș a fost primar la Câmpeni, trecând atât prin PNL, cât și prin PSD.
Arad – Petru Pădureanu a fost consilier județean din partea PSD, însă a fost exclus din partid în martie 2020, ceea ce a dus la pierderea mandatului din CJ Arad.
Argeș – Dorin Mărășoiu, fost vicepreședinte CJ Argeș PSD, a plecat apoi la Pro România, partid din partea căruia a candidat pentru primăria Călinești. În luna mai a fost trimis în judecată pentru că, în calitate de șef al unui ocol silvic privat, ar fi autorizat tăierea unor copaci fără acordul proprietarului respective suprafețe de pădure.
Bacău – Silvestru Dogaru este un om de afaceri local care a trecut prin mai multe partide înainte să se înscrie în partidul lui Dragnea: PNL, UNPR, PNȚCD.
Bihor – Lilla Debelka a fost secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în guvernul Dăncilă.
Bistrița-Năsăud – Viorel Cotuțiu are un trecut politic ultranaționalist cunoscut la nivel local, unde a condus organizațiile județene ale PRM și apoi a Partidului România Unită, partidul efemer fondat de fostul deputat Bogdan Diaconu împreună cu omul de afaceri Sebastian Ghiță.
Botoșani – În acest județ, APP-ul a racolat trei foști parlamentari PSD trași pe linie moartă în 2020. Președintele organizației este Răzvan Rotaru, deputat în 2016-2020. A fost acuzat că a amenințat un polițist pe aeroportul Suceava pe 31 decembrie 2020. Rotaru l-a dat în judecată pe respectivul polițist pentru calomnie, însă a pierdut procesul. De asemenea, nu a reușit să anuleze nici procesul-verbal în urma căruia i s-a suspendat carnetul de conducere. În APP s-a înscris și medicul Tamara Ciofu, deputat în perioada 2012-2020.
Cumva surprinzătoare este înscrierea în APP a lui Costică Macaleți, deputat în 2004-2012 și președinte al CJ Botoșani în 2016-2020. Macaleți a pierdut șefia organizației județene a PSD în favoarea senatoarea Doina Fedorovici pe vremea când chiar Liviu Dragnea era liderul social-democraților. Umilirea lui Macaleți a fost definitivată de către Marcel Ciolacu, ce i-a refuzat susținerea partidului pentru un nou mandat la șefia CJ Botoșani, preferată fiind aceeași Doina Fedorovici.
Brașov – Octavian Goga a fost ales deputat în 2016 din partea PMP, însă a trecut la scurtă vreme în tabăra social-democraților. În septembrie 2018 s-a ales cu o condamnare penală la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru că a refuzat recoltarea de probe de sânge, după ce a fost oprit în trafic de către polițiști. Cu toate acestea, PSD a tergiversat scoaterea sa din Parlament încă un an de zile, încetarea mandatului fiind votată abia în septembrie 2019. Ulterior, Goga a trecut la Pro România, partid care nu a trecut pragul electoral în 2020. În luna decembrie 2020 i s-a deschis dosar penal pentru evaziune fiscală.
Călărași – Alecsandru Boboc, fost primar la Grădiștea, a trecut prin PC și UNPR, iar în 2020 a fost în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene
Caraș-Severin – Nelu Zaberca a fost lider PSD Moldova Nouă, iar în februarie 2020 a provocat vâlvă în județ după ce a scris o postare pe facebook ce începea astfel: „Să mă piș pe tine, Marcel Vela, pe Iohannis și pe tot Guvernul vostru.”
Constanța – Filiala este coordonat de către fostul deputat PRM Raj Tunaru. În 2006 un tribunal din Statele Unite l-a condamnat la 5 ani de închisoare pentru că și-a bătut amanta și a amenințat-o. Furia lui Tunaru a fost provocată de faptul că a prins-o în flagrant delict pe femeie în timp ce se împreuna cu un alt bărbat.
Iași – Prin penitenciar a trecut și fostul avocat Igor Istrati care, potrivit publicației „Ziarul de Iaşi”, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. El a cerut 100.000 de euro pentru a intermedia o împroprietărire pe lângă prefectul județului, fiind prins în flagrant de către DNA când încasa o tranșă din bani. Istrati a ieșit din închisoare în 2014.
Maramureș – Călin Matei a fost deputat PSD în 2012-2020, însă la precedentele alegeri conducerea de la București l-a retrogradat pe loc neeligibil.
Neamț – Organizația locală a APP este condusă de către Emilia Arcan, fost senator PSD în 2016-2020, care a trecut la Pro România în 2020.
Sibiu – Filiala APP este coordonată de către Nicu Avram, fost senator PSD 2016-2020 și primar la Șura Mare în 1996-2016.
Suceava – Liderul local al APP este Neculai Bereanu, fost senator PSD în 2012-2016. De menționat este faptul că șeful filialei din Vatra Dornei este Cezar Cioată, care a fost ales deputat în 2012 pe listele PPDD după care a migrat la PC, ALDE și apoi la PSD.
Teleorman – Carmen Dan, fostul ministru de Interne în perioada reprimării manifestației din 10 august 2018, coordonează organizația din județul de baștină al lui Dragnea
Vaslui – Fost membru al PDL, medicul Iulian Șerban a provocat vâlvă în perioada pandemiei când a afirmat că „riscul de îmbolnăvire cu Covid-19 este de nouă ori mai mare la vaccinați față de nevaccinați” Afirmația a provocat o anchetă din partea Colegiului Medicilor din Iași, însă a scăpat cu fața curată pentru enormitățile debitate.