News

Oamenii de la sat refuză să se vaccineze anti-Covid: „Este bine să mor așa cum m-a dat Dumnezeu”

12.01.2021 | 14:36
Oamenii de la sat refuza sa se vaccineze antiCovid Este bine sa mor asa cum ma dat Dumnezeu
ADVERTISEMENT

După ce au vaccinat anti-Covid, conform  datelor transmise recent, peste 100.000 de cadre medicale din întreaga țară, autoritățile se pregătesc să dea startul celei de-a doua etape a campaniei, care vizează atât persoanele de peste 65 de ani, cât și pe cele cu diabet zaharat, obezitate, boli congenitale, afecțiuni cardiovasculare cronice, afecțiuni cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și HIV-SIDA.

Nu le va fi, însă, deloc ușor, să-i convingă pe oamenii de la sate, în condițiile în care mulți dintre ei contestă eficiența acestui ser și înclină să dea crezare teoriilor conspiraționiste. În județul Botoșani, de pildă, localnicii refuză să se imunizeze, de teamă că li s-ar putea agrava afecțiunile de care suferă.

ADVERTISEMENT

În speranța că gestul său le va limpezi îndoielile, primarul comunei Lozna a fost primul care s-a înscris pe liste. Ba chiar a mers din casă în casă împreună cu asistenții comunitari pentru a explica fiecărui locuitor în parte ce presupune vaccinul anti-Covid.

Vaccinarea la sat le dă bătăi de cap autorităților. Oamenii de la sat sunt reticenți

„Sunt trecut primul pe listă. Majoritatea spun că vor să facă, mai sunt unii care se mai gândesc, acum discut cu cei de vârsta a III – a ,de la 65 de ani în sus și cei care sunt bolnavi”, a declarat Viorel Lozneanu, edilul comunei Lozna, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Demersul său nu pare să fi avut, însă, prea mulți sorți de izbândă printre săteni. Cei mai mulți dintre ei rămân ferm pe poziții și afirmă răspicat că așteaptă ca președintele Iohannis să se vaccineze public împotriva noului coronavirus.

Nu o să mă vaccinez. Deci după vaccinul ăsta urmează şi microciparea. De asta am luat decizia să nu mă vaccinez. Dacă este obligatoriu, o să plec la o mânăstire, undeva prin munţi.

ADVERTISEMENT

Nu am de gând să mă vaccinez. O cultă mondială ascunde totul. Este bine să mor aşa cum m-a dat Dumnezeu, fără să fiu vaccinat şi modificat genetic”,  susține un localnic.

Persoanele care vor fi vaccinate în cea de-a doua etapă a campaniei

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, în cea de-a doua etapă vor fi imunizate atât persoanele din centrele sociale, cât și cele care au peste 65 de ani și suferă de: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe această listă sunt incluse persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice. Vorbim despre „personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție), medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”.

ADVERTISEMENT