News

Oamenii de știință avertizează pacienții de Covid-19 să nu ia un anumit medicament dacă nu au forme grave ale bolii

25.06.2020 | 16:14
Oamenii de stiinta avertizeaza pacientii de Covid19 sa nu ia un anumit medicament daca nu au forme grave ale bolii
ADVERTISEMENT

Un medicament „minune” care are efecte ieșite din comun în cazul persoanelor grav bolnave de Covid-19 ar putea să facă rău persoanelor care au forme ușoare ale bolii.

Steroidul dexametazonă e cea mai ieftină variantă în lupta împotriva noului coronavirus, însă oamenii care nu suferă de forme grave ale bolii ar trebui să se ferească de acest medicament.

ADVERTISEMENT

Aceasta e concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici, aceiași care lăudau în urmă cu două săptămâni efectele miraculoase ale dexametazonei.

Dexametazona poate face rău persoanelor care nu au forme grave de Covid-19

Comparativ cu Remdesivir, medicamentul produs de americanii de la Gilead, dexametazona e ieftină și poate fi produsă la scară largă fără probleme. Cu toate acestea, efectele secundare nu sunt lipsite atunci când tratamentul e administrat asimptomaticilor sau persoanelor care nu au simptome grave.

ADVERTISEMENT

„Poate face mai mult rău decât bine, însă nu știm cu siguranță cui”, a explicat doctorul Samuel Brown, doctor la Universitatea din Utah în SUA.

Anunțul vine pe fondul cererii OMS, care a anunțat Guvernele lumii că dexametazona e noul medicament minune care ar trebui distribuit peste tot pentru a ajuta populația.

ADVERTISEMENT

Britanicii au testat 6.425 de persoane cu steroidul minune. 30% au primit medicamentul într-o doză mică, timp de zece zile. În aceste cazuri, 30% dintre pacienții ventilați au scăpat cu viața, în timp ce 20% din persoanele ventilate s-au vindecat.

Cu toate acestea, rata mortalității a crescut în cazul acelor persoane care nu aveau probleme grave de sănătate. „Sunt practic două faze ale bolii, una în care virusul domină, după care sistemul imunitar face daune corpului”, a punctat doctorul Landray Martin.

ADVERTISEMENT

Steroidul este un anti-inflamator extrem de eficient, tocmai de aceea este folosit atunci când sistemul imunitar declanșează furtuna de citokină. Cu toate acestea, în cazurile în care boala e într-o fază incipientă, dexametazona poate crea daune în organism, susțin oamenii de știință.

ADVERTISEMENT