News

Oamenii de știință explică cum va arăta sfârșitul Universului

18.08.2020 | 08:06
ADVERTISEMENT

Universul va fi de nerecunoscut atunci când totul se va termina. Oamenii vor fi dispărut cu mult înainte de sfârșit, se arată într-un studiu al profesorului Matt Caplan, din cadrul Universitatii de Stat din Illinois.

Totul se va transforma într-un loc trist, rece, abandonat, ca și cum nu ar fi existat niciodată viață. Se vor găsi, însă, niște stele mici, numite “pitice negre”, asupra cărora se concentrează cel mai mult profesorul Caplan.

ADVERTISEMENT

Nici galaxiile nu vor mai fi, găurile negre vor fi dispărut și niciun alt corp rămas rătăcit nu se va afla în apropierea altuia. Toate vor fi împrăștiate.

Cum va arăta sfârșitul Universului. Oamenii vor dispărea cu mult înainte

“Va fi un loc trist, singur si rece”, a spus profesorul Matt Caplan, potrivit studiilor pe care le face despre sfârșitul Universului.

ADVERTISEMENT

Totuși, în toată această pustietate, se vor găsi “piticele albe”, niște stele mici, care se vor transforma, în câteva miliarde de ani, și nu vor mai străluci deloc.

“Stelele mai mici de aproximativ 10 ori decât masa soarelui nu au gravitația sau densitatea necesare pentru a produce fier în miezul lor, așa cum fac stelele masive, deci, în momentul de față, nu pot exploda într-o supernovă.

ADVERTISEMENT

Pe măsură ce piticele albe se răcesc în următorele câteva miliarde de ani, acestea se vor micșora și, eventual, vor îngheța, devenind stele pitice negre care nu mai strălucesc”, a mai spus profesorul Caplan.

Reacțiile nucleare vor continua lent și, într-un final, vor transforma aceste pitice negre în fier și vor putea crea o supernovă. Nu toate, însă. Doar 1% din stelele care există în acest moment își vor pierde strălucirea.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari dintre ele vor exploda primele, urmate, apoi, de cele mai mici.

“Este dificil să ne imaginăm orice s-ar putea întâmpla după asta, supernovele pitice negre ar putea fi ultimul eveniment interesant din univers”, a mai spus cercetătorul.

 

ADVERTISEMENT