News

Oamenii de știință, tratament împotriva Covid-19 cu anticorpi de la cai

07.09.2020 | 09:00
Oamenii de stiinta tratament impotriva Covid19 cu anticorpi de la cai
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință vor să elaboreze un tratament împotriva Covid-19 cu anticorpi de la cai. Discutăm despre cercetătorii din îndepărtata Costa Rica.

Aceștia au anunțat că vor începe studii clinice pentru un tratament ieftin împotriva noului coronavirus. O vor face cu anticorpi recoltaţi de la cai injectaţi inițial cu SARS-Cov-2.

ADVERTISEMENT

Dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universităţii din Costa Rica, medicamentul urmează să fie testat pe 26 de pacienţi de la jumătatea lunii septembrie.

Tratament împotriva Covid-19 cu anticorpi de la cai

Anunțul a fost făcut chiar de Reuters Roman Macaya, preşedintele Fondului de securitate socială și cel care administrează centrele de sănătate publică.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, autorităţile din Costa Rica speră să poată începe să aplice tratamentul pe scară mai largă în spitale dacă rezultatele studiului de fază a 2-a vor fi încurajatoare. Există 471 de pacienţi internaţi cu coronavirus spitalizaţi în Costa Rica.

”Suntem mândri să ştim că acest produs va salva vieţi până când vaccinul va ajunge la populaţie”, a spus Alberto Alape, coordonator de proiect la ICP.

ADVERTISEMENT

”O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiţi să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor ţări, aşa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri”, a continuat acesta

Interesant este că eforturi asemănătoare se fac și în alte țări din America de Sud, mai exact în Argentina şi Brazilia, în timp ce oamenii de ştiinţă din Belgia folosesc lamele.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Costa Rica spun că metoda lor pentru tratamentul SARS-Cov-2 se bazează pe experienţa utilizării anticorpilor calului pentru a dezvolta medicamente anti-venin de şerpi.

Concret, aceștia au importat proteina virală din China şi Regatul Unit şi au injectat-o ​​în şase din cei 110 cai pe care IPC îi foloseşte pentru testare.

La câteva săptămâni distanță, când animalele au dezvoltat suficienţi anticorpi, au extras sânge şi au folosit anticorpii din plasmă ca materie primă pentru serul injectabil.

Atenție! Tratamentul nu este chiar pentru toată lumea. Astfel, dacă acesta funcționează, cercetătorii spun că vor să-l împartă cu alte naţiuni din America Centrală, care sunt în mare parte mai sărace decât Costa Rica.

”Pe lângă principiul solidarităţii şi faptul că acest lucru a fost făcut cu medicamente anti-venin pentru muşcăturile de şarpe, ştim că într-o pandemie propria bunăstare este legată de bunăstarea vecinilor”, a spus Alape.

ADVERTISEMENT