News

Oamenii se pot întoarce în locuințele lor din Slănic, după surparea străzii din oraș. Experții au finalizat raportul

Oamenii care au fost nevoiți să-și evacueze casele în Slănic Prahova se pot întoarce acum liniștiți, după ce experții au finalizat raportul referitor la surparea străzii din zonă.
14.05.2024 | 16:27
Oamenii se pot intoarce in locuintele lor din Slanic dupa surparea strazii din oras Expertii au finalizat raportul
Oamenii se pot întoarce în locuințele lor din Slănic, după surparea străzii din oraș. Experții au finalizat raportul. Foto: DSU
ADVERTISEMENT

Așa cum a anunțat prefectul de Prahova, strada s-a surpat, cel mai probabil, din cauza apelor subterane și din precipitații, nefiind vorba despre niciun cutremur, nici despre infiltrarea apelor unui lac din zonă sau topirea filonului de sare din localitate. Oamenii au părăsit disperați blocurile din zona cu probleme pentru că se temeau că blocurile lor riscă să se prăbușească din cauza galeriilor minei de sare care erau predispuse la colaps.

Oamenii se pot întoarce în locuințele lor din Slănic, după surparea străzii din oraș

În realitate oamenii nu au motive reale să se îngrijoreze, le transmite prefectul din Prahova, Emil Drăgănescu, pentru News.ro. Așadar, experții din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova au decis ca localnicii se pot întoarce la casele lor, pentru că autoritățile au întreaga situație sub control și supraveghere atentă.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată în baza unui raport, astfel că specialiștii vor face soluții de stabilizare în zonă. Pietonii și șoferii vor avea de așteptat, așadar, o perioadă până când accesul în zona în care sa format craterul va fi din nou permis. În urma măsurătorilor s-a stabilit că acel crater format de acumulările de apă are peste 2 metri adâncime.

”Aducem la cunoştinţă posibilele cauze care au condus la acest fenomen, aşa cum ele au fost prezentate în rapoartele specialiştilor”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Prahova. ”Se exclude ipoteza exploatărilor istorice sau a galeriilor subterane ca şi cauză a sufoziunii, precum și existenta posibilităţii unor structuri de depozitare sau fundare vechi, a unor fântâni sau fose care să fi colapsat.

ADVERTISEMENT

Se exclude eroziune internă în urma căreia apele de adâncime au alternat părţi fine ale unor formaţiuni permeabile, creând zone afânate, care în urma creşterii gradientului hidraferic al acviferului (cum ar fi situaţia unor ploi abundente), să producă doline, existând posibilitatea unui canal preferenţial de scurgere a apelor subterane în zonă”, mai este precizat în comunicat.

Experții din Slănic Prahova cred că au aflat de ce s-a surpat strada din localitate

De asemenea, experții anunță că există o probabilitate redusă ca prăbușirea străzii să aibă legătură cu instabilitatea locală a masivului, a minei de sare, ”însă această cauză trebuie luată în calcul în considerare într-o viitoare expertiza detaliată”. Mai mult, experții anunță că sunt șanse foarte mici ca apa din canalizare sau din albia subterană să fi provocat surparea.

ADVERTISEMENT

Pe lista măsurilor de siguranță propuse de CJSU se află și amenajarea cursului de apă Gorgan, ”prin impermeabilizarea canalului de scurgere”.  Concluzia raportului ar fi că ”surparea pare fi cauzată de un fenomen natural de sufoziune mecanică ce a afectat depozitele nisipoase din acest areal, iar momentul în care s-a produs surparea este asociat cedării stratului impermeabil de argilă care a antrenat şi pătura de sol de deasupra, dar şi structura de asfalt a străzii”.

”Apariţia acestui con de surpare nu este legată de o posibilă dizolvare treptată a părţii superioare a lentilei de sare care forma zăcământul de sare de la Slănic, respectiv de posibile tasări datorate acestui fenomen de solubilizare, însă această posibilitate nu trebuie exclusă pe termen mediu sau lung în oraşul Slănic.

ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Fizică a Pământului exclude o cauză seismică pentru surparea din Slănic, iar în urma măsurătorilor seismice efectuate cu staţii portabile, nu s-au înregistrat microseisme datorate activităţilor naturale asociate acestui fenomen”, se mai arată în comunicatul oficial al Prefecturii.

ADVERTISEMENT