News

Oamenii sunt obligați în continuare să aibă declarație pe propria răspundere. Cum mai pot fi amendați românii după decizia CCR

07.05.2020 | 20:45
Oamenii sunt obligati in continuare sa aiba declaratie pe propria raspundere Cum mai pot fi amendati romanii dupa decizia CCR
ADVERTISEMENT

CCR le-a dat aripi acelor persoane care cred că nu mai sunt nevoite să respecte legea în timpul stării de urgență, însă lucrurile nu sunt în realitate atât de simple.

Oamenii sunt obligați în continuare să aibă declarație pe propria răspundere

Conform experților în domeniul, cu toate că Ludovic Orban a acuzat Curtea Constituțională a României că susține anarhismul, oamenii trebuie să respecte în continuare toate regulile impuse de autorități, inclusiv completarea unei declarații pe proprie răspundere atunci când ies din casă.

ADVERTISEMENT

Deși Curtea Constituțională a decis că amenzile sunt neconstituționale, articolele legii rămân în vigoare cel puțin până pe 15 mai, când va fi publicată motivarea deciziei.

Avocatul Valentina Topor, specialist în drept civil, le-a explicat oamenilor până când pot contesta amenzile primite: „În aceasta situaţie se pot contesta aceste amenzi în 15 zile de la expirarea stării de urgenţă”.

ADVERTISEMENT

Decizia CCR devine obligatorie doar atunci când va fi publicată în Monitorul Oficial. Desigur, cei care vor fi sancționați în această perioadă pot contesta în instanță amenda, însă oamenii se pot scuti de drumuri inutile dacă respectă pur și simplu legea.

CCR nu scapă românii de amenzi, lucru explicat de Orban

Ludovic Orban a contestat dur decizia CCR, însă a subliniat că românii vor primi în continuare amenzi dacă nu respectă legea. Într-adevăr, amenzile au fost reduse la 100-500 lei, un cuantum realist, însă oamenii pot fi amendați în continuare.

ADVERTISEMENT

„Nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Numai că se dau amenzile la nivelul anterior ordonanţei de urgenţă. Mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor câteva zeci de mii de romani care nu au respectat regulile şi a milioanelor care s-au respectat regulile.

Această decizie e aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor, nu pot să înţeleg cum poate CCR să dea o astfel de decizie”, a declarat Orban, conform Pro TV.

ADVERTISEMENT

Între timp, PSD-ALDE pregătesc o inițiativă parlamentară prin care vor să amnistieze toate sancțiunile emise în această perioadă. Excepție vor face persoanele care au încălcat cu bună știință regulile din carantină sau au comise fapte de violență.

ADVERTISEMENT