News

Oamenii vindecați de Covid-19 pot dona sânge și plasmă mult mai ușor. Anunţul Ministerului Sănătăţii

10.08.2020 | 15:43
Oamenii vindecati de Covid19 pot dona sange si plasma mult mai usor Anuntul Ministerului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat care vor fi noile condiții pentru donatul de sânge și plasmă de la persoanele vindecate de Covid-19.

Potrivit datelor oficiale, au fost stabilite noi condiții aprobate de ministrul Nelu Tătaru prin Ordinul privind modificarea Anexei nr. 654/2020.

ADVERTISEMENT

Acest Ordin prevede metodologia pentru „colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI”.

Ministeru Sănătății a simplificat procedura de donat plasmă și sânge de la vindecații de Covid-19

La elaborarea documentului au participat specialiștii din Comisia de anestezie și terapie intensivă, Comisia de transfuzii și Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

ADVERTISEMENT

Actul conține modificări referitoare la selecția celor care pot dona sânge sau plasmă. Aceștia vor putea fi aleși dacă pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii produse de noul coronavirus.

Ca și noutate, nu mai este nevoie ca aceștia să fi fost internați în prealabil în spital pentru a putea dona plasmă sau sânge.

ADVERTISEMENT

De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative”, transmite ministerul.

Modificările de care trebuie să țină cont persoanele vindecate de Covid-19 sunt următoarele:

  • semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
ADVERTISEMENT

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Ministerul Sănătății speră ca prin aceste măsuri să crească semnificativ numărul acelor persoane care vor putea beneficia de plasmă în tratamentul pentru Covid-19.

„Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice”, mai menționează sursa oficială.

De la începutul pandemiei au fost înregistrați aproape 500 de donatori, spitalele din România primind 463 de unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19.

ADVERTISEMENT