News

Oamenii vor avea vaccin împotriva cancerului, până în 2030. Promisiunea făcută de marile companii farmaceutice

Oamenii vor avea vaccin împotriva cancerului, până în 2030. Cel puțin asta e promisiunea făcută de marile companii farmaceutice.
09.04.2023 | 12:20
Oamenii vor avea vaccin impotriva cancerului pana in 2030 Promisiunea facuta de marile companii farmaceutice
Oamenii vor avea vaccin împotriva cancerului
ADVERTISEMENT

Oamenii vor avea vaccin împotriva cancerului, până în 2030. Mai mult, progresul științific ar putea aduce vaccinuri chiar și împotriva bolilor de inimă, astfel vor fi salvate milioane de vieți. O importantă companie farmaceutică a anunțat deja că e încrezătoare că vaccinurile pentru cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune şi alte afecţiuni vor fi gata până în 2030.

Oamenii vor avea vaccin împotriva cancerului

Studiile arată deja că vaccinurile se dovedesc ”extrem de promițătoare”, progresul științific fiind puternic ”accelerat” chiar și cu 18 luni datorită vaccinului Covid. Doctorul Paul Burton, director medical al companiei Moderna, crede că în cel mult cinci ani vor exista deja diverse vaccinuri ”pentru tot felul de boli”. Compania e cunoscută pentru că a dezvoltat un vaccin împotriva Covid-19, alături de cel dezvoltat de Pfizer.

ADVERTISEMENT

“Vom avea acel vaccin şi va fi foarte eficient, iar acesta va salva multe sute de mii, dacă nu milioane de vieţi. Cred că vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva cancerului, împotriva mai multor tipuri de tumori diferite, oamenilor din întreaga lume“, a declarat dr. Burton, potrivit The Guardian.

Totodată, mai multe infecții respiratorii ar putea fi acoperite cu un singur vaccin, cum ar fi un vaccin pentru Covid, gripă și virus sincițial respirator (RSV). “Cred că vom avea terapii pe bază de ARNm pentru boli rare care până acum nu puteau fi tratate şi cred că, peste 10 ani, ne vom apropia de o lume în care vom putea identifica cu adevărat cauza genetică a unei boli şi, cu o simplitate relativă, vom putea edita şi repara boala folosind tehnologia bazată pe ARNm“, transmite Burton.

ADVERTISEMENT

Vestea va fi primită cu siguranță cu scepticism de antivacciniști, tot mai mulți în întreaga lume, în special în țările sărace. Mai ales că implică tehnologia ARNm, cea care științific ”funcţionează prin învăţarea celulelor cum să producă o proteină care declanşează răspunsul imunitar al organismului împotriva bolii”.

“Cred că ceea ce am învăţat în ultimele luni este că, dacă aţi crezut vreodată că ARNm este doar pentru bolile infecţioase sau doar pentru Covid, dovezile de acum sunt că nu este deloc aşa. Poate fi aplicat în tot felul de domenii ale bolilor; suntem în domeniul cancerului, al bolilor infecţioase, al bolilor cardiovasculare, al bolilor autoimune, al bolilor rare. Avem studii în toate aceste domenii şi toate s-au dovedit extrem de promiţătoare”, a dat asigurări şeful Moderna.

ADVERTISEMENT

În luna februarie, FDA, instituție de reglementare din SUA, a analizat atent un posibil vaccin Moderna împotriva cancerului de piele și rezultatele ar fi îmbucurătoare. “Cred că a fost un ordin de mărime cu care pandemia a accelerat (această tehnologie). Ne-a permis, de asemenea, să mărim producţia, astfel încât am devenit extrem de buni la fabricarea rapidă a unor cantităţi mari de vaccin”, a subliniat Burton.

Inclusiv Pfizer este în această luptă pentru a dezvolta noi vaccinuri revoluționare, lucru confirmat de un purtător de cuvânt al companiei: “Învăţămintele trase din procesul de dezvoltare a vaccinului Covid-19 au ajutat abordarea noastră generală în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea ARNm, precum şi modul în care Pfizer desfăşoară activitatea de cercetare şi dezvoltare în sens mai larg. Am dobândit în doar un an cunoştinţe ştiinţifice pe care altfel le-am fi obiţinut într-un deceniu”.

ADVERTISEMENT

Novavax, o altă companie farmaceutică, a realizat un vaccin care ajută sistemul imunitar să creadă că se confruntă cu un virus, pentru a oferi un răspuns mai puternic în caz de infecție. “A existat o accelerare masivă, nu doar a tehnologiilor tradiţionale de vaccinare, ci şi a celor noi, care nu au fost până acum omologate. Cu siguranţă, ARNm intră în această categorie, la fel ca şi vaccinul nostru“, a declarat Filip Dubovsky, preşedintele departamentului de cercetare şi dezvoltare al Novavax.

ADVERTISEMENT