Sport

Oana Dolha e subofițer în Armata Română și campioană națională într-un sport cu… greutate!

O băimăreancă care cântărește doar 60 de kilograme este noua campioană a țării la Sumo! Oana Dolha este subofițer în Armata României, pasionată de ”sportul celor grași”
22.04.2022 | 15:46
Oana Dolha e subofiter in Armata Romana si campioana nationala intrun sport cu greutate
Oana Dolha a câștigat anul acesta, în premieră, titlul de campioană a României la Sumo
ADVERTISEMENT

Federația Română de Kempo a organizat anul acesta a doua ediție a Campionatului Național de Sumo. Cunoscut în țara noastră ca ”sportul celor grași”, această disciplină are adepți și în rândul fetelor.

A clipit de două ori și a luat aurul național la Sumo

Sumo este sportul național al Japoniei, dar are adepți și în România. Și nu doar în rândul bărbaților. Și fetele practică ”sportul celor grași” așa cum i se spune în folclor.

ADVERTISEMENT

”Noi ne gândim la Sumo ca la coloșii de 140, 180 de kilograme, dar nu este așa, la nivel de amatori sunt categorii de greutate. E un sport spectaculos, un sport care va avea priză la public la un moment dat”, explică Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Oana Dolha are 28 de ani și este noua campioană a României în această nouă disciplină din calendarul întrecerilor sportive din România.

ADVERTISEMENT

Băimăreanca, cu grad în MAPN, a luat aurul la Campionatul Național de Sumo, la categoria 60 kg, în doar șase secunde. De altfel, luptele din acest sport nu durează decât în cazuri excepționale, în jur de 30 de secunde.

”Anul acesta a fost mai ușor ca anul trecut. Am clipit de două ori și s-a terminat. Durează mai mult antrenamentele decât meciul. Probabil pare ușor, dar nu este chiar așa”, povestește Oana Dolha, noua campioană națională la Sumo.

ADVERTISEMENT

Maramureșeanca este la a doua participare în întrecerile de Sumo. Anul trecut a trebuit să se mulțumească doar cu medalia de bronz. Și-a propus, însă, să domine acest sport cu ”greutate” deși nu cântărește mai mult de 60 de kilograme.

Campioana de la 50 kg ”sperie” băieții

În cadrul Campionatelor Naționale de Sumo ale României, în întrecerea feminină, nu există decât două categorii – 60, respectiv 50 kg.

ADVERTISEMENT

La aceasta din urmă, anul acesta s-a impus Alina Corbeanu, debutantă în competiția de Sumo. Victoria nu a fost deloc surprinzătoare. Alina practică sporturile de contact de la 7 ani.

”Fac de 13 ani Judo, Kempo și MMA. Cred că m-am descurcat bine la Sumo. Știu că sunt slabă dar sunt plină de mușchi.

În acest sport nu contează prea mult forța, ci tehnica, pe care eu o am din celelalte sporturi de contact pe care le practic. Fetele îmi spun că sunt băiețoasă, iar băieților le e frică de mine”, spune amuzată Alina Corbeanu.

În întrecerea masculină Alexandru Cotora e campion cu repetiție

Evident că și băieții se întrec în lupta coloșilor, chiar dacă în țara noastră, la categoria ”grea”, concurenții nu cântăresc mai mult de 95 de kilograme.

La fel ca și la ediția inaugurală a naționalelor de Sumo, Alexandru Cotora a triumfat, și a făcut-o în stil de mare campion. Mai puțin de 6 secunde au durat luptele care l-au dus spre aurul național.

”Am luptat în 3 meciuri până să câștig titlul de campion, mai puțin de 6 secunde fiecare, nici freza nu mi s-a stricat. Știu că nu sunt atât de greu, dar le fac față și celor mai mari sportivi.

Mă uit la Campionatele de Sumo din Japonia, mi se pare un sport frumos și îmi doresc să merg să lupt si eu în străinătate”, mărturisește Alexandru Cotora, practican de MMA, K1 și lupte greco-romane.

Ce este Sumo

Sumo este o formă competitivă de lupte full-contact, unde un luptător încearcă să-și scoată adversarul din ring sau să îl facă să atingă solul cu orice altă parte a corpului în afară de tălpi.

Caracterele din limba japoneză care denumesc sportul Sumo înseamnă ”lovindu-se unul de celălalt”. Puțini știu că în spatele acestor luptători sunt ani de zile de disciplină și alimentație strictă.

Sumo își are originile în Japonia secolului al 16-lea, această formă de luptă avându-și rădăcinile într-un ritual de purificare numit Shinto.

Cu timpul, aceste lupte au devenit tot mai populare, transformându-se într-unul dintre sporturile naționale japoneze. Scopul oricărui practicant de Sumo este să ajungă într-o zi Yokozuna, care este titlul suprem pe care îl poate obține cineva în Sumo.

ADVERTISEMENT