Guelta d’Archei este o oază superbă din Deșertul Sahara. Este un loc minunat pentru pasionații de călătorii, dar se recomandă insistent ca turiștii să stea departe de el. Care este motivul.
Cu toate că este o oază superbă din Deșertul Sahara și pare locul perfect pentru călătorii, nu le este deloc recomandat turiștilor să ajungă aici. Exact ca în filme, oricine ar sta prin deșert câteva zile și ar vedea priveliștea, ar presupune că este un miraj.
Dar Guelta d’Archei este o adăpătoare antică poziționată în adâncurile Saharei, în regiunea Ennedi din nord-estul Ciadului. Este, de fapt, o îngustă plină cu apă dulce de mică adâncime, ce la margini are pereți stâncoși.
Reprezintă unul dintre puținele ochiuri de apă din regiunea aridă și se folosește ca refugiu mai mult decât necesar pentru triburile nomade care își aduc cămilele pentru a se hidrata. Dar animalele nu se pot relaxa prea mult.
În Guelta d’Archei există, de asemenea, și o populație de crocodilii ai Nilului care au reușit să rezistă încă din epoca „Saharei verzi”. Aceasta exista în urmă cu 5.000 – 15.000 de ani în urmă, notează descoperiri.ro.
Oamenii sunt rar văzuți aici, dar peisajele sunt superbe. „În această oază există o faună și o floră relicte, concentrate în cea mai mare parte în defileurile cu surse de apă. Unul dintre cele mai emblematice exemple este prezența crocodililor în Guelta d’Archei.
Acești crocodili au supraviețuit de la sfârșitul conexiunilor fluviale, cu mii de ani în urmă. Ei sunt ultimii supraviețuitori din Sahara, cu excepția populațiilor din Valea Nilului, în Egipt și în Mauritania”, apare într-o broșură publicată de UNESCO.
În regiunea Ennedi se află mii de gravuri și picturi rupestre care datează dintr-o perioadă cuprinsă între anii 5000 î.Hr. și 1700 d.Hr. Operele de artă constau în animale sălbatice, vite, oameni, precum și cămile.
„Aceste picturi ne ajută să ne reconectăm cu identitatea noastră, cu cultura noastră și cu locul din care venim. Ennedi este o carte deschisă către istoria strămoșilor noștri”, a spuspentru BBC Travel Angèle Aloumbe, care lucrează pentru African Parks.
În ciuda frumuseții deosibite ale locului, autoritățile americane au recomandat oamenilor „să reconsidere călătoriile în Ciad din cauza criminalității, terorismului, tulburărilor civile și răpirilor”.