News

Obezitatea la copii – De ce nu observă părinţii că micuţii lor au probleme cu greutatea?

97% dintre părinţi care aveau băieţi supraponderali considerau că aceştia aveau o greutate potrivită, iar în cazul fetelor supraponderale, 88% dintre aceştia afirmau că au o greutate...
08.05.2015 | 16:35
Obezitatea la copii  De ce nu observa parintii ca micutii lor au probleme cu greutatea
ADVERTISEMENT

97% dintre părinţi care aveau băieţi supraponderali considerau că aceştia aveau o greutate potrivită, iar în cazul fetelor supraponderale, 88% dintre aceştia afirmau că au o greutate normală. Majoritatea părinţilor care au copii supraponderali, consideră că, de fapt, copii lor au o greutate normală, arată un nou studiu publicat în revista Childhood Obesity (Obezitatea Infantilă).

Cercetarea a fost coordonat de cercetători de la University School of Medicine’s NYU Langone Medical Center din New York, Universitatea de Sud din Georgia şi Universitatea Fudan din Shanhai.

ADVERTISEMENT

Autorii susţin că acest studiu este primul care investighează percepţia părinţilor despre greutatea corporală a copiiilor lor.

Cercetătorii au studiat două grupuri de copii cu vârste între 2 şi 5 ani în perioadele 1988-94 şi 2007-12. În fiecare grup erau mai mult de 3000 de copii.

ADVERTISEMENT

Părinţii acestor copii au fost întrebaţi dacă consideră că au copii supraponderali, subponderali şi cu o greutate normală, scrie doctorulzilei.ro.

Studiul a scos la iveală că 97% dintre părinţi care aveau băieţi supraponderali considerau că aceştia aveau o greutate potrivită. În cazul fetelor supraponderale, 88% dintre părinţi considerau că au o greutate normală.

ADVERTISEMENT

În Europa, Irlanda şi Marea Britanie sunt, alături de Albania, “cele mai slabe eleve din Europa” în materie de obezitate la copii, potrivit unui studiu publicat joi cu prilejul unui Congres privind obezitatea de la Praga.

Irlanda este în fruntea statisticilor cu 27,5% de copii sub 5 ani supraponderali sau obezi, în faţa Marii Britanii (23,1%), Albaniei (22%), Georgiei (20%), Bulgariei (19,8%) şi Spaniei (18,4%). La polul opus se află Republica Cehă (5,5%), Belgia (7%) şi Suedia (8%), în timp ce Franţa (11,4%) şi Italia (10,2%) figurează la mijlocul tabloului, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Un adult sau un copil este considerat supraponderal dacă indicele masei corporale (IMC) depăşeşte 25 kg/m2, sau obez când IMC depăşeşte 30 kg/m2.

Joao Breda, co-autor al studiului şi responsabil al biroului regional european al OMS de la Copenhaga, a subliniat că o intervenţie înainte de 5 ani este necesară pentru a stopa drumul copiiilor spre obezitate, de unde şi importanţa colectării de date la nivel european.

Potrivit prognozelor OMS, prezentate de asemenea la Praga şi cuprinzând 53 de ţări, Europa se confruntă cu o epidemie de obezitate “de proporţii enorme” în rândul populaţiei adulte din prezent şi până în 2030.

Sursă: www.realitatea.net

ADVERTISEMENT