Dacă vrei să uiți mai greu amintirile și totodată îți dorești ca memoria ta să fie una funcțională, este bine să iei în calcul acest obicei. Regula se aplică în special în cazul persoanelor care au peste 50 de ani.
Odată cu înaintarea în vârstă, sunt persoane care se confruntă cu probleme la nivelul memoriei. Unii uită anumite amintiri, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar și la boli mai grave. Sunt obiceiuri însă care pot fi de mare ajutor.
O cercetare efectuată recent a evidențiat un obicei care deși pare banal la prima vedere, poate să trezească un val de amintiri. Mai mult de atât, s-a dovedit că acesta poate face creierul să funcționeze mai bine.
Este vorba despre muzică. Dacă ai peste 50 de ani, ori ești chiar mai tânăr de atât, atunci ar fi bine să asculți muzică mai des. Cercetările arată că muzica stimulează memoria și poate schimba modul în care unele persoane își amintesc anumite lucruri, arată The Conversation.
Se pare că există o conexiune între muzică, emoții, dar și amintiri. Și nu doar urechile sunt implicate în acest proces. Și unele zone din creier responsabile cu memoria devin mai active când ascultăm muzică.
Astfel, dacă ai acest obicei zilnic o să uiți mai greu amintirile. Și mai mult de atât, unele dintre ele poate le vei și percepe în mod diferit. Cum funcționează însă acest proces și cum au ajuns specialiștii la această concluzie?
Hipocampusul, care este esențial pentru stocarea și recuperarea amintirilor, lucrează în strânsă legătură cu amigdala, centrul emoțional al creierului. Acesta este de multe ori și motivul pentru care unele melodii devin profunde pentru unele persoane.
În cadrul celei mai recente cercetări realizate, oamenii de știință au vrut să facă un experiment. Aceștia au vrut să vadă dacă într-adevăr muzica redată în timpul unei amintiri ar putea introduce noi elemente emoționale în memoria originală. Iar rezultatele au fost promițătoare.
În momentul în care participații ascultau muzică, aceștia își aminteau povești din viața lor. Unele amintiri erau mai pozitive, în timp ce altele puteau avea un impact mai negativ, în funcție de sunetele ascultate.