Medicul Vlad Ciurea a spus care este obiceiul simplu pe care oricine trebuie să-l practice, deoarece menține sănătatea creierului. Este necesar pentru un stil de viață sănătos.
Neurochirurgul prof. dr. Vlad Ciurea a mai vorbit, în trecut, despre importanța odihnei pentru sănătatea organismului și, mai ales, a creierului.
Medicul a precizat, în cadrul unei emisiuni, că există două tipuri de odihnă esențiale. Este vorba despre odihna activă și somn.
Ambele sunt foarte importante pentru a menține sănătatea mintală, precum și pentru susținerea performanței cerebrale.
“Este dovedit că unul dintre cele mai importante ‘medicamente’ pentru supraviețuirea și funcționarea optimă a creierului, menținându-l tânăr și performant, este odihna”, a explicat cunoscutul neurochirurg la Antena 3 CNN, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu.
Odihna activă constă în practicarea unor activități relaxante și recreative, mai ales după perioadele intense de muncă. Aici intră petrecerea timpului în natură sau plimbarea în parc.
“După ce am lucrat multe ore la calculator, ne odihnim plimbându-ne într-un parc sau poate petrecem timp într-o zonă montană, având o conversație plăcută pe o terasă”, a spus medicul.
Somnul este, de asemenea, foarte important pentru a menține sănătatea creierului și a organismului, în general. Atunci când dormim, celulele nervoase se regenerează.
“În timpul somnului, celula nervoasă se liniștește, iar celulele de susținere intervin pentru a curăța și pregăti creierul pentru a doua zi. Dacă ‘deșeurile’ se acumulează, funcționarea corectă a celulei este afectată”, a adăugat medicul.
Somnul poate reprezenta, totuși, o problemă în cazul persoanelor care lucrează în ture, mai ales cele din timpul nopții.
Medicul Vlad Ciurea a spus că organismul are o capacitate mare de a se regenera. Este important ca persoanele care au tură de noapte sau gardă să se odihnească imediat după aceea.
“Organismul are o capacitate extraordinară de adaptare. Cei care lucrează în ture de noapte sau fac gărzi de 24 de ore primesc, în mod normal, timp pentru odihnă.
De exemplu, în străinătate, cum este în Danemarca, unde am lucrat și eu, este obligatoriu ca, după o gardă, la ora 8:00 dimineața, să te trimită acasă pentru odihnă.
La noi, uneori, mai rămânem pentru a ajuta, însă, în mod ideal, odihna ar fi esențială”, a precizat medicul neurochirurg.