În lumina tristului eveniment – decesul marelui Helmut Duckadam în urma unui AVC – specialiștii atrag atenția asupra unui obicei aparent banal care poate declanșa această boală gravă. Ce ne avertizează medicul neurochirurg Vlad Ciurea?
Dr. Vlad Ciurea dezvăluie că certurile și episoadele de furie intensă pot declanșa accidente vasculare cerebrale. Aceasta este chiar boala care l-a răpus pe marele portar al Stelei. Cum se întâmplă acest lucru?
Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat într-un interviu pentru dcmedical.ro că o simplă ceartă poate declanșa un AVC care, în unele cazuri, poate fi fatal.
“De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat. Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, pentru dcmedical.ro.
Un studiu recent publicat în revista Neurology vine să confirme aceste observații. S-a constat că persoanele care au suferit un AVC au trecut prin momente de furie intensă sau emoții negative cu doar două ore înainte de incident.
De asemenea, reacțiile bruște la evenimente care ne supără sau schimbarea bruscă a poziției corpului pot declanșa un accident vascular cerebral.
“Știm multe despre factorii de risc care fac ca oamenii să fie mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral în viața lor, cum ar fi fumatul și tensiunea arterială crescută, dar până acum nu am avut informații despre ce provoacă un accident vascular cerebral să apară la un moment dat”, a declarat autoarea studiului, Silvia Koton, PhD, MOccH, RN, de la Universitatea Tel Aviv și Centrul Israelian pentru Controlul Bolilor, conform sursei.
De aceea, specialiștii recomandă să evităm situațiile conflictuale și să găsim metode sănătoase de a face față stresului. Este important să învățăm să ne controlăm furia și să ne menținem calmul în situații tensionate.
În cazul particular al lui Helmut Duckadam, fostul mare portar al Stelei avea deja un istoric medical complex. La doar 27 de ani, imediat după performanța istorică de la Sevilla, s-a retras din fotbal.
Recent, în septembrie 2024, Duckadam suferise o operație pe cord deschis. După intervenția chirurgicală, “Eroului de la Sevilla”, părea optimist, dar perioada de recuperare s-a dovedit a fi deosebit de dificilă. Un accident vascular hemoragic i-a fost fatal pe 2 decembrie 2024.