Life

Obiceiul considerat un ”masaj pentru creier”. Ce e bine să faci în fiecare zi ca să trăiești mai mult

Un obicei care poate părea banal la prima vedere are efecte benefice nu doar asupra creierului, ci și asupra organismului nostru.
17.12.2024 | 15:19
Obiceiul considerat un masaj pentru creier Ce e bine sa faci in fiecare zi ca sa traiesti mai mult
Obiceiul considerat un ”masaj pentru creier”. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik

Obiceiul considerat un ”masaj pentru creier” poate părea banal pentru unele persoane. Specialiștii spun însă că acesta poate să ne prelungească viața chiar și cu câțiva ani, în special dacă îl avem zi de zi.

Ce obicei e considerat ca fiind un ”masaj pentru creier”

Prof. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului “Ana Aslan” a vorbit despre acest subiect. În ultimii ani, tot mai multe persoane au devenit sedentare, fie din cauza locului de muncă, fie pentru că pur și simplu pentru că timpul nu le permite mai mult.

Ce nu știu însă anumite persoane e că mișcarea joacă un rol esențial. Doar 15 minute de mișcare pe zi pot să prelungească viața chiar și cu câțiva ani de zile, spune specialistul. Un astfel de obicei e considerat totodată ca fiind și un ”masaj pentru creier”.

Medicul Gabriel Prada spune că și studiile au confirmat faptul că activitatea fizică stimulează funcțiile cognitive, contribuind totodată și la longevitate. Acesta este și motivul pentru care vârstnicii din mediul rural trăiesc mai mult.

De cealaltă parte, persoanele care trăiesc în mediul urban devin de cele mai multe ori sedentare. Acestea preferă să se deplaseze fie cu mașina, fie cu transportul în comun, evitând astfel o plimbare pe jos.

Recomandările medicului

“Proporția vârstnicilor ajunge cam până la 6% în unele zone din țară. În zonele rurală e această proporție mare de vârstnici și are explicație. Nu neaparat mediul înconjurător favorizează existența îndelungată, ci și modul de viață. În mediul rural, este mai redus sedentarismul comparativ cu mediul urban.

În mediul urban, cu cât suntem mai urbanizați, suntem mai sedentari pentru că apar tot felul de elemente. Faptul că trebuie să ajungem într-un anumit loc și nu putem merge pe jos, trebuie să luăm un mijloc de transport, autoturism sau altceva care ne duce mai repede, dar totul cu un cost. Ajungem la repede, economisim timpul, dar scade efortul fizic și apar o serie de probleme”, a spus medicul.

După cum spuneam mai sus, studiile au demonstrat că mersul pe jos este ”un mesaj pentru creier”. Asta în contextul în care membrele superioare dar și cele inferioare ajung să fie puse în mișcare.

„Exista un studiu care arăta că mersul pe jos este ca un fel de masaj pe creier pentru că membrele inferioare și membrele superioare au o reprezentare importantă pe creier”, a explicat prof. dr. Gabriel Prada, director medical al Institutului “Ana Aslan” și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea “Carol Davila”, la Academia de Sănătate de la Dc Medical.

Și alte studii au confirmat faptul că persoanele care merg pe jos cel puțin 15 minute în fiecare zi au o speranță la viață chiar și cu 6-8 ani mai mare spre deosebire de persoanele care sunt sedentare.