Băile de gheață reprezintă un pericol sau un miracol pentru sănătate? Acest obicei a devenit tot mai popular în ultimii ani, adoptat de pasionații de fitness și nu numai, în timp ce, în trecut, era cunoscut în rândul sportivilor de elită.
Băile de gheață, așa cum spune numele, reprezintă scufundarea corpului în apă rece pentru o anumită perioadă de timp. De obicei, temperaturile acestora variază între 10 și 15 grade Celsius, cu toate că există persoane care preferă apele înghețate.
Pe social media s-au răspândit videoclipurile în care oamenii practică această activitate, menționând beneficiile pe care le are pentru sănătate, inclusiv recuperarea după exerciții și echilibrul psihic.
De asemenea, există persoane care apelează la băile de gheață pentru a reduce durerile musculare, în special sportivii de performanță. Cercetările indică faptul că o baie de gheață imediat după un antrenament intens poate reduce semnificativ durerile musculare în orele și zilele ce urmează.
Mai mult, studiile arată că aceste băi ajută la îmbunătățirea recuperării, fiind benefice pentru forța musculară, putere și flexibilitate. Obiceiul ajută la acest proces prin calmarea inflamației după exerciții, diminuarea umflăturilor și a leziunilor musculare. În același timp, sprijină eliminarea metaboliților, cum ar fi lactatul.
Însă, cei care apelează la acest obicei trebuie să o facă moderat, deoarece atunci când sunt prea des, pot reduce dezvoltarea forței, rezistenței și puterii obținute în urma antrenamentului, precum și creșterea masei musculare.
Cercetările au arătat, de asemenea, că scufundarea regulată în apă rece ar putea contribui la reducerea ușoară a stresului, la îmbunătățiri minore ale calității somnului și ale stării generale de bine autoevaluate, precum și la scăderea frecvenței îmbolnăvirilor, cum ar fi răceala sau gripa.
Dar, dacă nu sunt făcute în condiții corecte, băile de gheață pot fi periculoase. Astfel, este important că apa să nu fie prea rece, iar durata băilor trebuie să varieze între 3 și 30 de minute.
Intră treptat în apă. Primele 30 de secunde în apă rece, corpul reacționează puternic, dar apoi acest răspuns dispare. Așteaptă ca reacția să se calmeze înainte de a scufunda pieptul și fața în apă. Nu în ultimul rând, acordă atenție felului în care te simți în timpul băii de gheață, notează dcmedical.ro.