Life

Obiceiul pe care e musai să-l respecţi în dimineaţa de Paşte. Aduce bunăstare

Pe 24 aprilie 2022, creștinii ortodocși celebrează Învierea Domnului. Care este obiceiul de care trebuie neapărat să ții cont în dimineața zilei de Paște.
23.04.2022 | 18:12
Obiceiul pe care e musai sal respecti in dimineata de Paste Aduce bunastare
ADVERTISEMENT

Paștele este o sărbătoare a luminii și a bucuriei aduse de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos în sufletele credincioșilor. În lume, există mai multe tradiții, însă, creștinii trebuie să țină cont de un obicei anume dacă vor să aibă parte de bunăstare.

Ce e bine să faci în dimineaţa zilei de Paşte

În ziua de Paște, creștinii respectă mai multe tradiții și obiceiuri specifice. Printre acestea se numără și cel al apei neîncepute, de care se leagă mai multe învățăminte.

ADVERTISEMENT

Astfel, se spune că este bine ca oamenii să privească prima dată într-un vas cu apă neîncepută. De asemenea, obiceiul spune ca în dimineața duminicii de Paște, toți membrii familiei să se spele pe față cu apă neatinsă, provenită dintr-un izvor.

În sensul în care curge apa, se pune un ou roșu și un bănuț de argint. În acest fel, oamenii vor fi sănătoşi şi cu faţa frumoasă. Totodată, argintul simbolizează norocul la bani.

ADVERTISEMENT

În unele zone ale Transilvaniei, fetele se spălau cu apă de la moară pe față, în ziua de Paște, pentru a fi frumoase. Tot aici, bărbații tineri ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte, în timp ce alții încercau să o fure.

Dacă reușeau, feciorii erau nevoiți să scoate din buzunar mulți bani pentru răscumpărare. Toaca se păzea de joi până luni, la ieșirea din biserică. În acest timp, gardienii erau serviți cu mâncare și băutură.

ADVERTISEMENT

După aceea, se făcea un foc în mijlocul satului unde se strângeau toți, iar petrecerea ținea până marți, când participanții se întorceau acasă.

Ce alte tradiții și obiceiuri se respectă de Paște

Un alt obicei de Paște cunoscut și respectat de majoritatea oamenilor este să poarte haine noi, în semn de respect pentru sărbătoare. Totodată, gestul semnifică și primenirea sufletului și trupului. Femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații o pălărie.

ADVERTISEMENT

În ziua Învierii Domnului, preoții spun că nu este bine ca cineva să fie trist sau să plângă. De altfel, lumânarea folosită pentru a lua Lumina Sfântă se păstrează. Aceasta poate fi folosită în caz de inundație, grindină și trăsnet.

 

ADVERTISEMENT
Tags: