Dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă despre obiceiul periculos pe care majoritatea românilor îl au în noaptea de Revelion. Renumitul neurochirurg explică de ce pot apărea probleme de sănătate chiar în primele zile din ianuarie.
Profesorul doctor Vlad Ciurea vorbește despre ce pericole putem întâmpina din cauza meselor îmbelșugate de sărbători. Medicul spune că excesele alimentare și consumul de alcool, tipice pentru petrecerile de Anul Nou, pot avea efecte imediate și grave asupra organismului. Chiar dacă e vorba doar de o singură noapte de distracție, corpul nostru, și în special creierul, pot suferi consecințe serioase.
În cadrul rubricii “Sfat de sănătate”, profesorul Ciurea a explicat ce se întâmplă în corpul nostru atunci când combinăm prea multă mâncare cu un exces de alcool.
„Imediat, după un consum excesiv, creierul și corpul nostru resimt acest lucru. O cantitate mare de alimente calorice și băuturi alcoolice pot provoca un dezechilibru în organism. Sângele se concentrează în abdomen pentru a ajuta la digestie, iar acest proces duce la hipoxie cerebrală și coronariană, adică lipsa de oxigen la nivelul creierului și al inimii, ceea ce poate duce la accidente vasculare,” a explicat profesorul Ciurea, potrivit antena3.ro.
Medicul atrage atenția că toate dulciurile și alimentele bogate în calorii duc la fluctuații mari ale zahărului din sânge. Aceste variații pot afecta sănătatea cognitivă a creierului pe termen lung.
Mai mult, atunci când combinăm mâncarea excesivă cu alcoolul, se pot forma cheaguri de sânge iar riscul de accident vascular crește.
Ca să evităm vreo problemă de sănătate chiar de Anul Nou, medicul recomandă să mâncăm cu măsură, să bem cu moderație și să ne oprim când simțim că suntem sătui.
După mesele copioase, e bine să ne ridicăm și să facem puțină mișcare. În plus, hidratarea organismului în această perioadă e super importantă, la fel cum este și gândirea pozitivă.
Prof. Dr. Ciurea subliniază că starea noastră de spirit ne influențează modul în care ne simțim după un astfel de ospăț.
„Gândirea negativă influențează în mod direct sănătatea creierului. Atunci când suntem pesimiști, centrele cerebrale asociate cu emoțiile negative devin active, iar acest lucru poate duce la depresie și alte probleme psihice. Un om optimist, vesel, are un creier mai sănătos. Este important să ne bucurăm de lucrurile simple și să vedem viața într-o lumină pozitivă”, a mai adăugat Ciurea.
Nu trebuie să renunțăm la bucuriile sărbătorilor, dar e bine să găsim un echilibru. Putem să ne bucurăm de mâncare și băutură, dar cu măsură.
„Prevenirea este cheia. Trebuie să fim conștienți de ce consumăm și să avem un stil de viață activ, pentru a proteja atât creierul, cât și restul organismului”, a mai spus medicul în încheiere.