Life

Obiceiuri și tradiții în Duminica Tomii 2021. Ce nu e bine să faci pe 9 mai

08.05.2021 | 22:21
Obiceiuri si traditii in Duminica Tomii 2021 Ce nu e bine sa faci pe 9 mai
ADVERTISEMENT

În acest weekend este sărbătorită Duminica Tomii 2021. Prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, poartă numele de Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios.

Această sărbătoare din calendarul creștin ortodox este încarcată de tradiții și obiceiuri. Duminica Tomii, marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului.

ADVERTISEMENT

În această zi  nu se fac treburi în casă sau la câmp. De asemenea, nu se spală, nu se coase, nu se face curat în Duminica Tomii. Nu este bine să te cerți și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați, conform Realitatea.net.

Duminica Tomii 2021. Obiceiuri și tradiții

În această zi sunt cinstiți și morții. În Banat, femeile obișnuiesc să pună diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouă roșii.

ADVERTISEMENT

În alt obicei se petrece în timpul slujbei. Preotul sfințește colacii și ouăle aduse de credincioși la biserică, după care se caută o apă curgătoare, pentru ca acestea să fie purtate sufletele morților. Tradiția spune că astfel ofrandele aduse îi vor elibera pe cei morți de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.

ADVERTISEMENT

Duminica Tomii se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor

Aceasta este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii sunt oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt înștiințați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Durează o săptămână până ce acestea ajung la ei și de aceea vor sărbători Paștele cu o săptămână întârziere, conform sursei citate.

Obiceiuri și tradiții în Duminica Tomii

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind în cimitir sau lângă biserică, în aer liber.

ADVERTISEMENT

Potrivit obiceiurilor, aceste este momentul în care oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

ADVERTISEMENT