Bicarbonatul de sodiu are o multitudine de beneficii. Îl putem pune în prăjituri, sau în alte preparate și de asemenea, îl putem utiliza și atunci când ne spălăm pe dinți.
Bicarbonatul de sodiu poate să elimine mirosurile neplăcute și de asemenea, este eficient în îndepărtarea petelor de pe haine și nu numai.
Acesta este și motivul pentru care nu de puține ori, gospodinele aleg să îl folosească în locul detergenților chimici sau a altor produse de curățare puternice.
Sunt însă și lucruri pe care bicarbonatul de sodiu nu le face. Mai exact, în cazul anumitor obiecte nu ar trebui să îl utilizăm pentru că riscăm să le distrugem complet.
Chiar dacă îl folosim alături de lămâie, apă, sau oțet, bicarbonatul de sodiu este un ingredient abraziv. Drept urmare, acesta poate zgâria sau deteriora anumite suprafețe.
Evită să cureți marmura și cuarțul cu bicarbonatul de sodiu. La final, vei observa că suprafețele respective se pot păta și de asemenea, se deteriorează mai repede.
De vină este faptul că bicarbonatul de sodiu este mai abraziv și poate să atace mineralele, deteriorându-le. Astfel, mai bine optezi pentru un produs din comerț special conceput pentru o astfel de suprafață.
Nici sticla nu trebuie curățată cu bicarbonat de sodiu pentru că există riscul ca aceasta să își piardă strălucirea și să se zgârie.
Știm foarte bine că argintul poate fi curățat și cu pastă de dinți, însă când vine vorba de bicarbonatul de sodiu, lucrurile sunt mai complicate, în special în cazul obiectelor mai vechi de argint.
Pentru că este abraziv, bicarbonatul de sodiu poate păta aceste obiecte, așa că mai bine eviți utilizarea sa. Același lucru este valabil și în cazul obiectelor de ceramică.
Bicarbonatul de sodiu poate lăsa în urmă o pată albă care va fi dificil de îndepărtat.
Nu puțini sunt cei care folosesc bicarbonatul de sodiu pentru a avea o dantură curată și sănătoasă. Într-adevăr, efectul va fi mereu cel dorit, însă vine și cu riscuri.
Mai exact, bicarbonatul de sodiu nu trebuie să fie utilizat zilnic pentru că în timp, poate deteriora smalțul dinților. De asemenea, partea abrazivă a pudrei de bicarbonat poate să atace și gingiile.
Cel mai bine este să utilizezi bicarbonatul de sodiu mai rar, pentru a evita astfel de probleme la nivelul dinților.