News

Obiectivul foto care costă mai mult decât cinci apartamente în București! Ce îl face atât de special și de scump

Un obiectiv foto Canon a fost adjudecat pentru o sumă record la licitație, devenind cel mai scump obiect de acest fel din lume.
16.10.2021 | 17:30
Obiectivul foto care costa mai mult decat cinci apartamente in Bucuresti Ce il face atat de special si de scump
Obiectivul foto care costă mai mult decât cinci apartamente în București! Ce îl face atât de special și de scump. Sursa foto: Wetzlar Camera Auctions, hepta.ro, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un obiectiv foto a reușit să depășească toate recordurile în materie de preț de vânzare, în cadrul unei licitații desfășurate recent în Germania.

Wetzlar Camera Auctions este casa de licitații care a găzduit un eveniment aparte, în cadrul căruia au fost vândute mai multe aparate foto foarte rare sau chiar unicat.

ADVERTISEMENT

Vedeta a fost un obiectiv Canon EF 1200mm f/5.6, a cărui valoare a fost estimată la 80.000 – 100.000 de euro.

Totuși, licitația pentru obiectiv a fost una acerbă, astfel că acest Canon foarte rar a ajuns să fie adjudecat pentru nu mai puțin de 500.000 de euro, sau prețul a vreo cinci apartamente din București.

ADVERTISEMENT

De ce a fost cumpărat pentru o sumă atât de mare acest obiectiv? În principiu, pentru că cineva a vrut cu ardoare să-l aibă și a avut bugetul necesar pentru a face achiziția.

Totuși, asta nu înseamnă că prețul nu este unul pe măsura capacităților și rarității obiectivului. Chiar și prețul de 100.000 de euro, maximul intervalului estimat, este unul inaccesibil pentru oamenii de rând.

ADVERTISEMENT

De ce este atât de scump acest obiectiv foto

Obiectivul a fost produs în anii ’90 de către Canon, într-o serie foarte limitată și doar la comandă. Deoarece producția era atât de restrânsă și fiecare obiectiv avea un proces de fabricație ce dura mai bine de un an, e mai lesne de înțeles de ce a ajuns să fie atât de scump.

O bună parte din timpul de producție era rezervat creării cristalelor de fluorit, necesare pentru elementele uriașe ale obiectivului.

ADVERTISEMENT

Conform celor de la Canon, obiectivul EF 1200mm f/5.6 e compus din 13 elemente așezate în 10 grupuri. Are o distanță focală de 14 metri, este prevăzut cu un motor interior ultrasonic și poate fi folosit cu un filtru drop-in de 48 mm.

Inițial, s-a crezut că au fost produse în jur de 100 de astfel de obiective. Totuși, aproximări mai recente arată că au fost realizate aproximativ 20 de bucăți.

Prețul original nu era nici el unul mic: Canon vindea acest obiectiv contra sumei de 90.000 de dolari. Un preț pe măsura efortului, având în vedere că putea realiza doar două obiective într-un singur an.

Aceste obiective au apărut rareori la vânzare. În 2009 și 2015, două obiective au apărut la vânzare contra sumelor de 120.000, respectiv 180.000 de dolari. În 2014, un altul a fost disponibil la vânzare pentru 165.000 de dolari.

Datorită rarității acestui obiectiv și probabil din dorința foarte mare de a-l cumpăra, doi licitatori s-au războit pentru acest Canon EF 1200mm f/5.6, până când unul dintre ei a ieșit victorios, plătind 500.000 de euro pentru obiectiv.

Casa de licitații WCA spune că acesta este cel mai scump obiectiv foto vândut vreodată la o licitație.

Ce alte aparate și obiective foto speciale au fost vândute la licitație

Acest obiectiv a fost, de departe, vedeta licitației ce a avut loc acum aproximativ o săptămână, însă nu este singurul obiect special vândut.

Un aparat foto Leica III, din 1932, a fost vândut pentru suma de 375.000 de euro, deși estimările îl cotau la 100.000 de euro.

Leica III - sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.
Leica III – sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.

De asemenea, un Leica M4 ce a aparținut forțelor armate federale germane, din 1968, s-a vândut contra sumei de 450.000 de euro.

Leica M4 - sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.
Leica M4 – sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.

Un prototip al primului obiectiv Leitz Summilux 3mm, din 1959, a fost adjudecat cu 187.500 de euro, de patru ori mai mult decât estimarea inițială.

Leitz Summilux - sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.
Leitz Summilux – sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.

Și, poate ceva ce nu ai mai văzut până acum, camera foto carabină GOI, de producție sovietică, din cel de-al Doilea Război Mondial, a fost cumpărată pentru suma de 250.000 de euro.

GOI - Sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.
GOI – Sursa foto: Wetzlar Camera Auctions.
ADVERTISEMENT
Tags: