Life

Obiectul din casă pe care mulți români uită să îl curețe. Devine un cuib de bacterii, dar și un pericol pentru sănătate

Există un obiect în casă folosit zilnic de o mulțime de români, dar care deseori nu este curățat. În timp poate deveni un adevărat cuib pentru bacterii.
17.05.2025 | 14:38
Obiectul din casa pe care multi romani uita sa il curete Devine un cuib de bacterii dar si un pericol pentru sanatate
Periuța de dinți, obiectul pe care mulți uită să îl curețe. Sursă foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Obiectul pe care mulți români uită să îl curețe este esențial. Ține de igiena personală, e folosit chiar de mai multe ori pe zi în unele cazuri, însă chiar și așa, mulți trec cu vederea anumite detalii.

Periuța de dinți, obiectul pe care mulți uită să îl curețe

Igiena orală este foarte importantă. Specialiștii ne recomandă să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, atât dimineața când ne trezim, cât și seara înainte de culcare. Iar multe persoane țin cont într-adevăr de această regulă.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, există și unele lucruri legate de periuța de dinți. Aceasta trebuie în primul rând înlocuită, la cel puțin trei luni. Și chiar și în acest interval, e important să avem grijă de ea și să o curățăm.

Din păcate însă, periuța de dinți devine obiectul pe care mulți uită să îl curețe. Fie din grabă de dimineață, ori pentru că suntem prea obosiți seara, alegem doar să clătim rapid periuța după ce am finalizat periajul.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că ea poate acumula bacterii periculoase. În timp acestea pot provoca infecții, dar și alte probleme de sănătate. Astfel, este foarte important să fim atenți cum păstrăm periuța de dinți, dar și cum o curățăm.

Cum avem grijă de periuța de dinți

Periuța de dinți nu trebuie niciodată să stea aproape de toaletă. În acest caz există riscul de contaminare cu germeni. Acest lucru a fost evidențiat și de profesorul Michael Schmidt, de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud.

ADVERTISEMENT

Acesta avertiza la un moment dat că tragerile de apă generează particule contaminate, inclusiv resturi fecale. Ulterior, acestea pot să se răspândească în aer până la 1,8 metri distanță. Iar dacă periuța e aproape de vasul de toaletă, atunci riscul ca aceste particule să ajungă pe ea este real.

ADVERTISEMENT

„La fel de bine ai putea să o învârți direct în apă din toaletă”, spune profesorul Schmidt, pentru a sublinia cât de gravă poate fi situația, potrivit Time.com. De ce a devenit periuța de dinți obiectul pe care mulți români uită să îl curețe?

Pentru că multe persoane nu sunt conștiente de bacteriile pe care aceasta le poate acumula. Iar deși efectele nu se văd rapid, ele se vor acumula și în timp pot apărea unele simptome neplăcute precum stări de oboseală, dureri în gât, ori chiar disconfort digestiv.

„Trebuie să reducem riscul și expunerea la bacteriile rele care pot provoca boli. Dacă îți afectează calitatea vieții este într-adevăr o chestiune individuală”, a evidențiat ul alt specialist.

Astfel, este esențial să depozităm periuța într-un dulap închis, departe de toaletă. Totodată, e recomandat să închidem capacul toaletei înainte de a trage apa. După utilizare, periuța de dinți trebuie neapărat uscată.

Mulți români însă trec cu vederea acest lucru. Specialiștii spun însă că „uscarea este cel mai bun sterilizator”. Totodată, e bine să o și clătim după utilizare, astfel încât să nu mai rămână resturi de mâncare ori alte impurități.

Tags: