News

Obligația de a purta masca în aer liber, declarată neconstituțională de CCR. Arafat: „Măsurile rămân valabile” / Rafila: „Decizia trebuie respectată”

Curtea Constituțională a României a stabilit că OUG 192/2020, care prevede obligativitatea de a purta masca în aer liber, nu este constituțională. Ce au declarat Raed Arafat și ministrul sănătății.
15.02.2022 | 21:47
Obligatia de a purta masca in aer liber declarata neconstitutionala de CCR Arafat Masurile raman valabile  Rafila Decizia trebuie respectata
Judecătorii vor reveni cu motivarea acestei decizii. Credit foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-02-2022
19:38

Ministrul sănătății, declarații după decizia CCR

Alexandru Rafila s spus că decizia CCR trebuie respectată, dar că masca va trebui purtată în continuare în spațiile închise.

Totuși, ministrul a făcut apel la responsabilitate și a spus că nu o lege ar trebui să îi facă pe români să realizeze că masca îi poate proteja de îmbolnăvire.

„Decizia CCR trebuie respectată. Mai e într-o lege care se referă la urilizarea măștii in interior, rămâne valabilă.

Odată cu publicarea hotărârii CCR, utilizarea măștii în spațiul public nu mai obligatorie.

Utilizarea măștii are un scop de protecție, când e transmiterea intensă a virusului. Recomand când e aglomerație, în mijloacele de transport”, a spus el, la Antena 3.

De asemenea, Rafila chiar a spus că masca poate să prevină mai mult decât vaccinul în condițiile actuale.

„Încă avem transmitere comunitară. Dacă nu o să o mai avem în următoarele săptămâni, am fi renunțat oricum la mască.

Din punct de vedere rațional, nu cred că ar trebui să constituie un impedient să poarte cineva masca. Masca împiedică transmiterea bolii poate mai mult decât vaccinul”, a mai spus acesta.

Când ar putea fi relaxări la noi în țară

Măsurile de relaxare vor fi luate când numărul de cazuri de la ATI va fi în scădere constantă. De asemenea, ministrul speră ca de Paște să revenim la viața normală.

„Așteptăm să scadă numărul de cazuri la ATI. Atunci vom putea lua măsuri de relaxare.

Nu pot să spun data. Am intrat pe trendul descrescător. Când avem o scădere susținută, constantă, putem discuta de ridicarea unor restricții. Masca e o măsură de protecție.

Sper să fim la finalul pandemiei și începând din primăvară să intrăm într-o viață normală. Nu sunt profet, sper să scăpăm de restricții până la Paște”, a spus el.

15-02-2022
19:29

Raed Arafat, declarații după decizia CCR

Curtea Constituțională a României a decis că masca purtată afară nu e constituțională, iar Raed Arafat a avut prima reacție.

El a spus că este vorba doar de o problemă procedurală, dar măsurile vor fi în continuare valabile în perioada următoare, până când decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, el a precizat că în interior, masca trebuie purtată în continuare.

„Deci decizia într-adevăr privește procedura prin care s-a adoptat Ordonată. Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, dar obligatoriu să fie luat, asta e clar, e o problema procedurală.

Până se publică decizia CCR, măsurile rămân valabile.

După ce se publică, mai sunt 45 de zile de corectare, timp în care se suspendă aplicarea lor, după care se anulează complet.

La acest moment măsurile rămân valabile. Când se publică nu mai purtăm în exterior, dar în spații închise și transportul în comun rămâne valabilă purtarea măștii”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Într-un comunicat de presă de marți, 15 februarie, Curtea Constituțională a României (CCR) a transmis că OUG 192/2020 pentru modificarea legii 55/2020, care reglementează măsurile de combatere a pandemiei, este neconstituțională.

Judecătorii CCR au admis această excepție de neconstituționalitate în urma unui vot unanim. Magistrații au decis anularea OUG 192/2020 argumentând că este vorba de un viciu de procedură.

ADVERTISEMENT

Una dintre prevederile acestui OUG reglementa obligativitatea de a purta măștile de protecție în aer liber.

“În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă”, au transmis reprezentanții CCR.

ADVERTISEMENT

În plus, în urma deliberărilor din ședința în care a fost semnată această sesizare, judecătorii CCR au stabilit că întreaga ordonanță are probleme de constituționalitate.

“Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”, au transmis magistrații CCR.

ADVERTISEMENT

După cum se arată în comunicatul de presă, decizia dată astăzi este definitivă și general obligatorie. În plus, judecătorii urmează să trimită această hotărâre către Monitorul Oficial și să publice motivarea.

Ce se întâmplă de acum cu măștile?

În acest moment, hotărârea dată de Curtea Constituțională nu produce efecte juridice, fiind necesară mai întâi transmiterea către Monitorul Oficial. Cu toate acestea, din acest moment, în societatea românească apar două discuții importante.

ADVERTISEMENT

Una dintre acestea vizează sancțiunile date de oamenii legii persoanelor care nu au purtat măștile de protecție și au intrat în conflict cu prevederile legale declarate acum neconstituționale.

Mai exact, apar întrebări legate de posibilitatea ca aceste sancțiuni să fie anulate, iar cei care le-au achitat să își primească banii înapoi.

Trebuie subliniat că, după cum transmite Antena 3, această decizie a CCR a venit în urma unei sesizări înaintate de un student care a fost amendat și care a considerat că acest lucru este abuziv.

Cea de a doua dezbatere pe care o naște această hotărâre a Curții Constituționale vizează chiar modul în care vor fi folosite măștile. Mai exact, există unele voci care subliniază că această decizie elimină complet obligația folosirii acestor echipamente de protecție.

Într-o intervenție pe acest subiect la Antena 3, Petre Lăzăroiu, fost judecător al Curții Constituționale,  a explicat că, din punct de vedere legal, măștile nu mai trebuie folosite. El a mai subliniat că este vina celor care au dat OUG-ul declarat neconstituțional de CCR.

În plus, fostul judecător al Curții Constituționale a subliniat că actualele reglementări legate de folosirea măștii vor fi în vigoare până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: