News

Obligația pe care o au toți proprietarii de terenuri. Scrie clar în lege, dar mulți nu știu despre ea

Proprietarii de terenuri din România au, pe lângă numeroasele drepturi, și o serie de responsabilități. Iată obligația despre care mulți nu au habar.
04.03.2023 | 11:48
Obligatia pe care o au toti proprietarii de terenuri Scrie clar in lege dar multi nu stiu despre ea
Ce este dreptul de trecere. Românii proprietari de terenuri au obligați să asigure accesul la drumul public. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nu de puține ori, auzim în spațiul public despre scandaluri și chiar conflicte de natură fizică sau penală între proprietarii de terenuri care se învecinează. Acest lucru este cauzat, în cele mai multe cazuri, de o necunoaștere a legislației.

Ce este dreptul de trecere. Românii proprietari de terenuri au obligați să asigure accesul la drumul public

Un drept care trebuie acordat duce la o obligație obligație pe care puțini o cunosc. E vorba de dreptul de trecere. Acesta a provocat, de-a lungul anilor, numeroase dispute între proprietarii care se învecinează.

ADVERTISEMENT

O problemă majoră care reiese din această prevedere legală este stabilirea terenului de pe care să se permită accesul la drumul public atunci când există mai multe fonduri vecine.

Explicațiile pe larg în legătură cu această lege apare într-un capitol special din art. 617 din noul Cod civil. Astfel, la alineatul 1 se prevede că ”proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu”.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, în cazul în care proprietarul unui teren nu are acces la drumul public, cel cu care se învecinează trebuie să îi asigure această legătură. Prevederea din lege care a generat cele mai multe dispute este alineatul 2 din articolul 617.

În cele mai multe cazuri, proprietarii de terenuri o interpretează într-o manieră personală. ”Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii”, se arată în legea citată de site-ul LegeaAZ.net.

ADVERTISEMENT

Formularea de ”minimă stânjenire” este apreciată într-o manieră proprie de fiecare proprietar. Dispute apar și în privința fondului pe care se va face trecerea. Sunt sesizate atunci când există mai multe terenuri care se învecinează.

Alineatul 3 din articolul 617 din Noul Cod Civil elimină toate dubiile în privința duratei dreptului de trecere. Potrivit acestuia ”dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândește un alt acces la calea publică”.

ADVERTISEMENT

Problemele apar când între vecini nu există înțelegere

Cele mai multe conflicte, în special cele serioase, apar dacă între vecini nu există o minimă înțelegere asupra dreptului de trecere. De exemplu, un proprietar de teren explică, pe site-ul citat, cu ce dificultăți se confruntă din cauza faptului că vecinul lui nu îi permite accesul la drumul public.

”Pentru a merge la pășunat cu animalele trebuie să trec pe terenul vecinului, care îmi interzice acest lucru. Ar trebui să trec cu animalele prin grădina de zarzavat, să ies pe drumul foarte circulat de mașini, apoi să ajung la islaz. Cum să procedez?”, întreabă bărbatul.

Potrivit informațiilor Adevărul.ro, nu trebuie să se confunde servitutea legală de trecere stricto sensu. Aceasta e reglementată de articolele 617-620 din Noul Cod Civil, cu servitutea de trecere stabilită prin fapta omului.

”Servitutea legală de trecere nu îl împiedică pe proprietarul terenului asupra căruia s-a constituit să îşi exercite integral atributele dreptului său de proprietate, inclusiv asupra porţiunii pe care se realizează efectiv trecerea, cu condiţia să nu împiedice în niciun fel această trecere”, se menționează în cartea ”Drepturile reale 2009”, scrisă de Valeriu Stoica.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
HARTA URȘILOR din ROMÂNIA! Unde e PERICULOS să MERGI
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni....
Răsturnare de situație. De ce a murit tânăra atacată de urs la Bușteni. Medicii au stabilit totul
Tragedia care a șocat România. E înfiorător prin ce a trecut fata ucisă...
Tragedia care a șocat România. E înfiorător prin ce a trecut fata ucisă de urs
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși