News

Ce categorii de elevi trebuie să prezinte adeverinţele medicale înainte de începerea școlii

10.09.2020 | 13:58
Ce categorii de elevi trebuie sa prezinte adeverintele medicale inainte de inceperea scolii
Obligațiile pe care elevii trebuie să le îndeplinească înainte de începerea școlii. Fără această adeverință nu pot intra în clasă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oficialii din Ministerul Sănătății anunță că o adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate sunt obligatorii pentru elevi și preșcolari, la începerea noului an școlar.

Deși au existat multe voci care s-au opus acestor măsuri, reprezentanții instituției conduse de Nelu Tătaru spun că nu au în vedere, în acest moment, renunțarea la obligativitatea prezentării acestor documente.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această situație, medicii de familie sunt asaltați în aceste zile de cereri din partea părinților și fac cu greu față situației.

Ce obligațiile trebuie să îndeplinească elevii înainte de începerea școlii. Ce adeverință e necesară

În ultimele zile, mai mulți medici de familie au cerut să se renunțe la aceste adeverințe la începutul anului școlar, spunând că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt crește riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici care merg la medicul de familie.

ADVERTISEMENT

În acest context, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov, Sandra Alexiu, recunoaște că părinţii solicită în mod excesiv adeverinţe pentru ca elevii să poată merge la şcoală. În aceste condiții, medicii sunt asaltați și recunosc că le va fi foarte dificil sa acopere toate cererile.

Părinții nu au însă de ales, deoarece fără aceste acte copiii lor nu pot intra în clasă la începutul anului școlar, programat a avea loc luni, 14 septembrie.

ADVERTISEMENT

”Avem o avalanşă de solicitări, va fi dificil să acoperim toate cererile”, spune Sandra Alexiu. Reprezentanții medicilor subliniază că au nevoie de adeverinţe medicale doar elevii care încep un nou ciclu şcolar.

În ceea ce privește avizul epidemiologic, acesta are o valabilitate de 24 de ore, în zilele lucrătoare, şi 72 de ore, dacă se eliberează vineri, ceea ce înseamnă că va fi dificil să fie acoperite toate cererile părinților.

ADVERTISEMENT

Ce elevi trebuie să prezinte adeverințele medicale

Recent, din informațiile oferite de Ministerului Sănătății, am aflat că documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ sunt: o adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.

Conform legii, adeverința medicală se eliberează în următoarele circumstanțe:

  • a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
  • b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
  • c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic, la rândul său, se eliberează în următoarele circumstanțe, potrivit legii:

  • a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive
  • b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc, scrie Hotnews.
ADVERTISEMENT