News

Oboseala Occidentului riscă să condamne Ucraina la o sufocare lentă. „Dacă Rusia va câștiga, va merge mai departe”

La patru luni de la începutul războiului din Ucraina, experții atrag atenția că Occidentul trebuie să-și regândească strategia pentru a evita prelungirea conflictului
25.06.2022 | 12:50
Oboseala Occidentului risca sa condamne Ucraina la o sufocare lenta Daca Rusia va castiga va merge mai departe
Va avea Occidentul forța să stea alături de Ucraina? Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Experții atrag atenția că este nevoie de o regândire a strategiei Occidentului față de conflictul pornit de Rusia înainte ca „oboseala” statelor vestice să condamne Ucraina la o „sufocare lentă”.

Oboseala Occidentului și riscurile pentru Ucraina

Într-un amplu editorial pentru The Guardian, jurnalistul Patrick Wintour atrage atenția că, la doar patru luni de la începerea conflictului din Ucraina, în Occident există riscul apariției unei anxietăți asociate cu acest conflict. Acesta subliniază că liderii militari de la Londra sunt de părere că „dacă Ucraina va câștiga, Rusia nu va accepta niciodată acest lucru, iar dacă Rusia va câștiga, va merge mai departe”, însă marea îngrijorare este dacă Occidentul are reziliența de a sta alături de Kiev pe întreaga durată a acestui conflict.

ADVERTISEMENT

În contextul în care Ucraina are nevoie de o asistență financiară în valoare de 5 până 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război și pentru a rezista în fața agresiunii ruse, după cum spunea chiar președintele ucrainean, jurnalistul britanic subliniază că situația politică s-a destabilizat în majoritatea statelor occidentale.

„Partidul președintelui SUA, Joe Biden, riscă să piardă alegerile intermediare (de mijloc de mandat) din noiembrie, iar Donald Trump este acum favoritul caselor de pariuri pentru a câștiga cursa prezidențială pentru Casa Albă în 2024.

ADVERTISEMENT

Președintele francez, Emmanuel Macron, pare paralizat după ce și-a pierdut majoritatea parlamentară și a văzut cum electoratul francez acordă aproape 90 de locuri în Adunarea Națională de la Paris partidului lui Marine Le Pen, o apropiată a lui Vladimir Putin.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz a pierdut deja alegerile în două landuri și se străduiește să convingă că noua abordare a securității țării reprezintă o schimbare a mentalității germane. La jumătatea lunii trecute, social-democrații (SPD) lui Olaf Scholz au înregistrat cel mai slab rezultat electoral din istorie în Nord-Westfalia, cel mai populat land german și cândva un bastion al SPD.

ADVERTISEMENT

În Italia, premierul Mario Draghi, una dintre cele mai stabile voci europene cu privire la Ucraina, este supus presiunii din cauza vânzărilor de arme către Kiev”, scrie Patrick Wintour, care menționează și situația din Bulgaria, Spania și chiar Marea Britanie, toate cu evoluții nefavorabile.

Această anxietate a războiului a fost recunoscută și de către președintele Volodimir Zelenski care, într-un discurs adresat profesioniștilor din marketing de la Cannes, i-a rugat să-și folosească ingeniozitatea creativă pentru a menține lumea concentrată asupra războiului din țara sa și asupra rezistenței ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

„Sfârșitul acestui război și circumstanțele lui depind de cât de mult se implică lumea. Și, de aceea, am nevoie de aliați. Avem nevoie de oameni ca voi. Cred că puterea creativității umane este mai mare decât puterea unui stat nuclear care este blocat în trecut. Nu lăsați lumea să treacă la altceva”, a transmis președintele ucrainean.

Schimbare de strategie pentru Occident

În acest context mai mulți lideri europeni, în frunte cu președintele Poloniei sau premierul Boris Johnson, au subliniat că este necesară o schimbare a strategiei Occidentului astfel încât războiul din Ucraina, care a accentuat presiunile economice din vest, să nu se prelungească pe durata mai multor ani.

„Comunitatea internațională trebuie să schimbe busola în ceea ce privește Ucraina”, a spus premierul Boris Johnson într-o întrevedere cu premierul grec, aluzie la navele grecești care transportă în continuare petrolul rusesc pe mare.

Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a dat și el un avertisment, spunând că soarta războiului depinde de livrarea de arme grele Kievului.

„Livrarea de arme grele, la acest moment, nu peste câteva luni, poate decide soarta războiului. Dacă armele nu au fost livrate, evenimentele pot lua o întorsătură foarte periculoasă. Dacă forțele ruse au lansat un atac asupra orașului Harkov și sparg linia frontului în regiunea estică Donbas, va exista o escaladare și o înfrângere mare și teribilă pentru Vest”, a precizat Jarosław Kaczyński.

„Nu trebuie să cădem în capcană. Poziția Ucrainei se deteriorează, iar Rusia este mai agresivă ca niciodată”, a spus și premierul Estoniei.

În acest context experții militari europeni au subliniat că Ucraina devine din ce în ce mai dependentă de armele livrate de Occident în condițiile în care industria sa de apărare a fost distrusă de către ruși iar stocurile de muniție sunt aproape terminate.

Gustav Gressel, expert în securitate în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe din Berlin, a spus că deficitul de vehicule de artilerie se va transforma într-un deficit de tancuri în două sau trei luni, pe baza ratei actuale de uzură și a pierderii liniei de producție a Ucrainei la Harkov. Aprovizionarea tancurilor necesită timp de pregătire mai lung în ceea ce privește logistica și pregătirea, mai degrabă decât în obținerea de muniție.

„Dacă discutăm mereu despre criză, odată ce aceasta apare și începem programul de livrare numai odată ce situația din Ucraina este urgentă, vom oferi întotdeauna rușilor avantaj în război, iar ei îl vor folosi”, a explicat acesta.

De la începutul invaziei ruse, asistență militară a SUA pentru Ucraina a crescut constant ajungând la aproximativ 6,1 miliarde de dolari, suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia.

ADVERTISEMENT