100 ani de Romania

Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor din lume! A dus gimnastica din România pe cele mai înalte culmi! Video

01.12.2018 | 19:00
Octavian Bellu cel mai de succes antrenor din lume A dus gimnastica din Romania pe cele mai inalte culmi Video

Octavian Bellu este cel mai de succes antrenor din lume, iar pentru acest lucru a fost premiat de Academia Recordurilor Mondiale. De-a lungul a peste 20 de ani, echipa de gimnastică feminină a României a câştigat peste 250 de medalii la cele mai importante competiţii sub conducerea sa.

Născut pe 17 februarie 1951, la Ploieşti, Octavian Bellu a practicat în tinereţe atletismul, voleiul şi baschetul, iar în 1974 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Timp de patru ani, între 1974 şi 1978, viitorul mare antrenor a fost profesor de educaţie fizică în Valea Călugărească. Între 1978 şi 1981 a pregătit echipa de gimnastică a clubului Petrolul Ploieşti. În 1981, Octavian Bellu a devenit antrenor al lotului olimpic feminin de gimnastică de la Deva după ce Bela şi Marta Karolyi au fugit în Statele Unite ale Americii. Nouă ani mai târziu a fost numit în funcţia de antrenor coordonator al lotului şi i-a luat locul lui Adrian Goreac.

Octavian Bellu, cel mai de succes antrenor de gimnastică din lume

Sub comanda lui Octavian Bellu, lotul naţional de gimnastică feminină al României a devenit o forţă la nivel mondial. Între 1994 şi 2001, gimnastele pregătite de antrenorul ploieştean au câştigat cinci titluri mondiale consecutive în proba pe echipe. Alături de Mariana Bitang, Octavian Bellu a reuşit să bifeze performanţe din ce în ce mai mari până în 2005. În perioada în care a antrenat lotul naţional, România a obţinut 279 de medalii la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene şi Jocurile Olimpice, 106 dintre acestea fiind de aur.

“Din 1991, România a fost, sub comanda lui Bellu, cea mai de succes putere în gimnastica feminină. Octavian Bellu a antrenat gimnaste complete, precum Lavinia Miloşovici, Andreea Răducan, Simona Amânar şi Cătălina Ponor. Devotamentul şi dăruirea lui Octavian Bellu pentru performanţă au fost cheia succesului gimnasticii româneşti. El a primit numeroase premii, a fost decorat de preşedinţi români şi a primit cele mai înalte onoruri din partea Comitetului Olimpic Român”, au anunţat cei de la World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) în ziua în care i-au acordat lui Octavian Bellu distincţia de “cel mai de succes antrenor din lume” în 2007. Pe 30 mai 2009, antrenorul român a fost inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Tags: