Sporturi

Octavian Bellu, la borna 68! Legenda gimnasticii românești a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai de succes antrenor din lume

17.02.2019 | 12:27
Octavian Bellu este cel mai de succes antrenor din istoria sportului. Împlinește pe 17 februarie 2019 68 de ani

Octavian Bellu a ajuns pe 17 februarie la borna 68 a anilor din viața sa, una presărată cu foarte multe amintiri de neuitat, pentru că Guiness Book l-a declarat drept cel mai de succes antrenor din istorie, grație numărului mare de medalii cucerite cu fetele sale de aur. Prilej pentru redacția FANATIK.RO și cu siguranță, sunteți în asentimentul nostru, și din partea dvoastră, cei care ne urmăriți, să îi transmitem un călduros și sincer La Mulți Ani!

Probabil că niciodată un sport din România nu va mai cunoaște o asemenea recunoaștere internațională așa cum s-a întâmplat cu gimnastica feminină, atât timp cât lotul național s-a aflat pe mâna competentă a cuplului Octavian Bellu – Mariana Bitang, cuplu care din 2008 se regăsește și în viața personală de zi cu zi, cei doi hotărând să își unească destinele, după ce au lucrat mai întîi, cu atâta succes, împreună, la succesele acestui sport în lume.

Octavian Bellu, la borna 68. O carieră unică în lume, la conducerea lotului național al României

Octavian Ioan Atanase Bellu, pe numele complet, s-a născut în orașul republicanilor, la Ploiești, pe 17 februarie 1951. Octavian Bellu a practicat timp de 13 ani gimnastica la clubul Petrolul, dar admite că nu era un sportiv prea valoros, având deseori probleme cu menținerea unei greutăți corporale optime. A mai jucat baschet, volei și a avut ca hobby scufundările.

Multă vreme a avut porecla Fantomas, lucru care l-a explicat chiar el într-un interviu de acum câțiva ani pentru Adevărul de weekend. Iată ce poveste a avut Bellu în copilărie: “La 3 ani, pe mine m-a muşcat câinele bunicii. Mă cunoştea, dar mi-am pus o mască de gaze şi m-am dus la el. M-a muşcat de jumătate de faţă. Urechea a fost desprinsă complet – mi-a găsit-o prin grădină bunica –, şi am rămas cu o cicatrice de la ochi până aproape de bărbie. Prin clasa a V-a, această cicatrice se albise.

A fost cinci ani profesor de sport la Valea Călugărească

Ştiţi filmul cu Jean Marais, Louis de Funès şi Mylène Demongeot? E, personajul „Fantomas“ din film avea o cicatrice. Apoi, eu umblam cu cămaşă neagră şi cravată neagră. Mă gândeam că, dacă tot arăt ca dracu’, măcar să fie imaginea completă. Eu am vrut să-mi spun Peyrac, de la personajul Jeoffrey de Peyrac, jucat de Robert Hossein în filmul Angélique, regina îngerilor (1964). El avea o cicatrice asemănătoare. Dar nu s-a prins această poreclă”.

A absolvit Academia de Educație fizică și Sport în anul 1974, după care a activat ca profesor de sport la Liceul Agricol din Valea Călugărească timp de cinci ani și a antrenat cu jumătate de normă gimnastele de la Petrolul. După cinci ani a ieșit din învățământ și a rămas mai întâi antrenor cu normă întreagă la Petrolul, de unde avea să plece la Onești.

A format numeroase stele ale gimnasticii mondiale

A ajuns antrenor la centrulde pregătire a lotului de gimnastică feminină a României în 1981, după ce cuplul Bela și Martha Karoly au cerut azil politic în SUA. Abia în 1990 avea să fie numit succesorul lui Adrian Goreac în funcția de antrenor principal al lotului feminin de gimanstică, din acel moment casa sa mutându-se practic la Centrul Olimpic pentru acest sport de la Deva.

Octavian Bellu - Mariana Bitang, celebrul cuplu de alchimiști din laboratorul gimnasticii feminine românești, parteneri și de viață din 2008
Octavian Bellu – Mariana Bitang, celebrul cuplu de alchimiști din laboratorul gimnasticii feminine românești, parteneri și de viață din 2008

Aici s-a format celebrul cuplu de tehnicieni Bellu-Bitang, care avea să însemne și cea mai prodigioasă perioadă din istoria acestui sport, cu succese pe care cu greu le-ar mai putea egala cineva vreodată, cel puțin la nivelul sportului românesc. Cu gimnaste de mare valoare, precum Lavinia Miloșovici, Andrea Răducan, Monica Roșu, Simona Amânar, Gina Gogean, Cătălina Ponor, Sanda Izbașa și Larisa Iordache Octavian Bellu a reușit performanțe uluitoare, făcând din România efectiv polul gimnasticii feminine mondiale în acea perioadă.

Inclus din 2009 în Hall of Fame al gimnasticii mondiale

Are în palmares 39 medalii olimpice, dintre care 16 de aur, în perioada 1990-2005, cât a durat prima sa ședere la lotul național. În 2004, la JO de la Atena, a fost aproape monopol românesc pe aur, cu patru medalii din șase posibile. Din 2009 a fost inclus în celebrul Hall of Fame al gimnasticii universale iar palmaresul său ca număr de medalii l-a plasat în Guiness Book drept numărul 1 din toate timpurile, cu 16 medalii la Jocurile Olimpice și un total de nu mai puțin de 279 de medalii la toate compețiile (JO, CM și CE)!

În 2005 a decis să se retragă, în urma unui scandal, în care a fost acuzat de un comportament urât față de sportive, scandal care l-a determinat să renunțe și să intre în viața politică împreună cu Marian Bitang, acceptând propunerea președintelui Traian Băsescu de a fi consilieri prezidențiali pe probleme de sport. După care a fost numit și secretar în Ministerul Sportului și președinte al Comitetului Sportiv Național. A fost scârbit de mai multe acuzații aduse de foste gimnaste, în special de către Maria Olaru.

A revenit în 2010 după cinci ani de politică

Din 2010 s-a reîntors însă la lot, dar rezultatele au fost mult mai puține.  Perioda Bellu-Bitang va rămâne probabil unică în istoria acestui sport, în care România domina clar în lume în anii 90-2000, dar care în momentul de față, ca întreg sportul românesc, se stinge încet, dar sigur, intrând într-un con de umbră total.

Octavian Bellu a obținut 39 de medalii la Jocurile Olimpice cu naționala României, dintre care 16 de aur
Octavian Bellu a obținut 39 de medalii la Jocurile Olimpice cu naționala României, dintre care 16 de aur

Octavian Bellu făcea o perfectă radiografie în urmă cu câțiva ani, într-un interviu, a muncii extroardinare pe care trebuie să o desfășori în gimnastică, pentru a ajunge la performanțe: “Ceea ce vedeţi la televizor sau ceea ce un nespecialist vede la Campionatele mondiale, europene, la Olimpiadă, toate acele exerciţii care par executate cu dezinvoltură sunt consecinţa unor repetări, care se cifrează la câteva milioane. Perseverenţa, rigoarea, disciplina devin esenţiale. Nu se poate face gimnastică mimând efortul, concentrarea sau dificultatea. Din plecare, gimnastica este un sport aparte.

Radiografia unui sport care cere multe sacrificii, făcută chiar de Octavian Bellu

Să te desprinzi de la sol prin propriile mijloace, să faci în aer câteva înşurubări şi mişcări de rotaţie, să aterizezi pe picioare ca o pisică, fără un pas în plus şi să faci toate acestea într-o combinaţie – pe muzică, la sol–, sau la sărituri – plecând dintr-o poziţie cu totul specială, de pe braţe–, te pune în nişte posturi neobişnuite. Aceste lucruri neobişnuite se obţin cu foarte multă muncă, cu trudă, iar performanţele se obţin cu oameni neobişnuiţi.

Pentru gimnaste timpul se măsoară în Olimpiade. Ai făcut o Olimpiadă pentru care te-ai pregătit începând de la șase ani. La 16 ani participi la prima ta Olimpiadă, a doua e la 20 de ani. A treia e la 24 de ani. La gimnaste rar se întâlnește participarea la trei Olimpiade!”

Palmares Octavian Bellu

  • 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz)
  • 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz)
  • 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz)
  • 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz)
  • 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz)