News

Octavian Berceanu, anunț sumbru: “Gunoaiele ne vor îngropa”

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, a oferit marți, la Digi24, un anunț sumbru referitor la situația deșeurilor din România, declarând că: "gunoaiele ne vor îngropa"
01.06.2021 | 21:24
Octavian Berceanu anunt sumbru Gunoaiele ne vor ingropa
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, Berceanu a declarat că victimele datorate poluării în România sunt mai numeroase decât cele ale pandemiei de coronavirus.

În ultima vreme, mai multe persoane au fost amendate pentru firmele care transportă sau depozitează în condiții ilegale deșeurile.

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu, anunț sumbru: “Ne vor îngropa gunoaiele”

“Vorbim de fapte de natură infracțională, aș rămâne dator Ministerului de Interne dacă ne-ar sesiza asemenea fapte pentru că mașinile Poliției trec prin acea zonă, dar noi nu primim date, de exemplu, uitați că aici vor să reconstruiască drumul pe un munte de gunoaie.

Levigatul din acel gunoi se scurge în sol, asta se întâmplă la Urlați, e un munte de deșeuri acolo. Autoritățile nu fac nimic, de asta am mers să vedem ce se întâmplă. M-am întâlnit cu primarii doar în trecere, nu e treaba mea, ci a comisarilor de mediu să meargă și să constate infracțiunile.

ADVERTISEMENT

Nicio mașină nu cară gunoaiele de acolo, mormanul începe să crească, e ceva catastrofal. Este nevoie de o schimbare legislativă, să amendăm primarul, nu primăria.

Primăria înseamnă banul cetățeanului care deja a fost luat o dată când i-a fost colectat gunoiul, i se mai ia o dată pentru amendă și i se va mai lua a treia oară când colectarea se va face în condiții normale.

ADVERTISEMENT

Culmea este că oamenii îl mai votează pe acest primar care le ține gunoaiele la nas. Prahova trebuie să fie trezită, sunt niște norme minime de salubritate.

E de bun simț să sesizezi ca Poliție când ai fapte infracționale care se întâmplă sub ochii tăi, în alte lucruri Poliția și Jandarmeria sesizează și colaborăm foarte bine.

ADVERTISEMENT

Vorbim de presiunea de la granițele României, dar pentru fiecare kilogram de gunoi de la graniță care forțează să intre în țară, există o tonă de deșeuri în România.

Dacă mergeți oriunde în România, veți vedea în râuri deșeuri, materiale de construcții, mașini de spălat, bălegar și așa mai departe.

Am întâlnit niște primari excelenți în România, dar aceia au trăit în state europene, în primul rând sunt ei învățați să culeagă gunoiul pe fracții și i-au învățat și pe ceilalți oameni din sat.

În primii zece metri la orice punct vamal din România vei vedea gunoaie, pe orice sens, pe orice ramificație. Nu avem cum să lăsăm generațiile viitoare să ne strângă mizeria pe care o facem noi. Victimele poluării din România sunt la același nivel cu victimele de Covid”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

ADVERTISEMENT