News

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu, avertizează: ”În doi ani, intrăm în colaps cu depozitarea deșeurilor”

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, avertizează că România riscă să intre, în 2 ani, în colaps în ceea ce privește depozitarea deșeurilor.
12.04.2022 | 19:43
Octavian Berceanu fost sef al Garzii de Mediu avertizeaza In doi ani intram in colaps cu depozitarea deseurilor
ADVERTISEMENT

Criza deșeurilor se va intensifica în țara noastră în următorii ani. Anunțul a fost făcut de Octavian Berceanu, un cunoscut activist și fost șef al Gărzii de Mediu.

România riscă să intre în colaps cu depozitarea deşeurilor. Avertismentul lui Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu

În cursul zilei de marți, 12 aprilie, Berceanu a participat la lansarea Platformei de mediu pentru Bucureşti şi a Raportului de cercetare privind Starea mediului în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

La acest eveniment, fostul oficial a avertizat că România va intra în 2 ani în colaps cu depozitarea deşeurilor.

”În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor, iar asta e o evidenţă. Întreb: cărei mafii de adresăm? Există cercetări jurnalistice care ne spun clar că avem de ales între două mafii. Cărei mafii ne adresăm? E o întrebare legitimă.

ADVERTISEMENT

Eu, să zic, primar al Bucureştiului, ce fac? Am văzut acum un OUG care transferă responsabilitatea deşeurilor către primăriile de sector. E o încurajare a unei structuri mafiote pe faţă, prin acest OUG. Nu există niciun menajament din partea ministerului (Mediului, Apelor şi Pădurilor), pentru că există un mod de funcţionare optim în ceea ce înseamnă industria deşeurilor.

Noi ne uităm totdeauna la cetăţean. Hai să ne uităm la economia circulară şi jucătorii de acolo. Ce au nevoie să vină cei din economia circulară la nivel european să investească în Bucureşti? Au nevoie de materie primă şi de trasabilitatea deşeurilor, şi de un oarecare echilibru. Noi avem nişte mafii care duc deşeurile pe gropi”, a spus Berceanu, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Berceanu: ”La nivelul Capitalei sunt probleme legate de lipsa unei strategii metropolitane”

Fostul oficial de la Garda de Mediu a mai atras atenția asupra unei mari probleme existente în București. El a menţionat că, la nivelul Capitalei, există probleme legate de lipsa unei strategii metropolitane.

”Mai există nişte probleme vizavi de calitatea aerului şi modul cum funcţionează instituţiile pe depozitarea deşeurilor din construcţii şi şantiere. În pandemie aveam cote alarmante dpoluare pe timpul serii când nu circula nicio maşină pe stradă, am ieşit să văd ce se întâmplă, pe vremea când eram consilier general, în 2000.

ADVERTISEMENT

Erau cozi la semafoare cu maşini care transportau nisip, materiale de construcţii, din demolări, fără nicio prelată deasupra şi circulau cu 90 – 100 km/h prin Bucureşti şi dimineaţa aveai două degete de praf pe marginea şoselei. Atunci, instituţiile statului ar fi trebuit să intervină. Nu au intervenit şi nici nu cred că vor interveni în formula de faţă.

Mai avem câteva probleme legate de industria urbană şi periurbană din Bucureşti. Cu drag s-ar muta oamenii la marginea Bucureştiului, în Ilfov, dar noi nu avem o strategie metropolitană, nu avem un plan urbanistic metropolitan care să alinieze toate aceste lucruri. Aerului nu poţi să-i pui o barieră între Bucureşti şi Ilfov, cum nici deşeurile generate în Ilfov să rămână doar acolo”, a mai explicat expertul de mediu.

În privința soluţiilor de mobilitate moderne ce pot aplicate inclusiv în Bucureşti, Berceanu a amintit de sistemul de carsharing, prin intermediul căruia câteva zeci de maşini personale ar putea ieşi din trafic.

ADVERTISEMENT