News

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, explică cum funcționează afacerile ilegale cu deșeuri

Octavian Berceanu, fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu, a explicat vineri, la Digi24, cum funcționează afacerile ileagle cu deșeuri din jurul Capitalei.
24.09.2021 | 22:01
Octavian Berceanu fostul sef al Garzii de Mediu explica cum functioneaza afacerile ilegale cu deseuri
ADVERTISEMENT

Demiterea lui Octavian Berceanu din funcția de comisar-șef al Gărzii de Mediu a iscat o serie de dezbateri publice, fiind mai mulți politicieni care au reacționat.

Berceanu a întreprins mai multe acțiuni împotriva gropilor de deșeuri ilegale în perioada în care deținea funcția de comisar-șef al Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu explică modalitatea în care funcționează afacerile ilegale cu deșeuri

Claudiu Pândaru: “Vorbeați în termeni foarte buni despre colegii de la Garda de Mediu.”

Octavian Berceanu: “Majoritatea și-au făcut meseria la limita posibilității, munca lor a fost foarte grea, poate din afară pare ușor.

Dar în momentul în care ai un salariu mizer, ai niște limite pe carburanți foarte mici, când numărul comisarilor de mediu din țară este egal cu numărul polițiștilor locali din sectorul trei, personalul este foarte demotivat.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, intervin intervențiile politice din partea Consiliilor Locale și Județene și, așadar, mulți au ieșit la pensie, au preferat să plece cât mai repede.”

Claudiu Pândaru: “Ați descris un sistem al intervențiilor din partea unor oficiali care vă sunau și cereau anumite lucruri.”

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu: “Scopul fiind facilitarea unor activități care sunt în zona gri a businessului mai ales când ne gândim la zona protecției de mediu.”

Claudiu Pândaru: “Acea groapă de gunoi ilegală care se află deasupra casetei care apoi ajunge spre stația de epurare, acolo ce s-a întâmplat după prăbușirea?”

ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu: “Au început lucrările, avem acum răvășită o groapă de gunoi, poate fi o problemă de infringement, ce facem cu deșeurile de acolo? În acte apare ca o amenajare peisagistică, ca o taluzare.

Atâția ani au fost depozitate zeci de mii de camioane, nimeni nu a întrebat ce se întâmplă acolo, la fel și în Chiajna, nimeni nu a înțeles.

Am făcut o sesizare pe Chiajna, sesizarea a plecat către Garda de Mediu, rezoluția comisarului general a fost să se ocupe comisarul județean din Ilfov, iar acesta în mod ilegal și-a delegat atribuțiile către poliția locală din comuna Chiajna.

În Gara Chiajna chiar au pus o barieră să nu îi mai deranjeze nimeni. Ai un teren care ar putea să fie valoros, fiind niște camioane cu deșeuri, sunt aruncate pe terenul tău, instituția te amendează, apoi ridici o mașină-două.

Mai vine o mașină și își depozitează camioanele, iar vine Poliția Locală vine și te amendează iar, apoi vin niște băieți care îți spun că, uite, aceste amenzi nu se vor opri niciodată, nu vrei să vinzi terenul? Dar nu îl vinzi la prețul corect, ci la un sfert, așa funcționează șantajul.”

ADVERTISEMENT