Life

Octavian Goga a murit în urmă cu 87 de ani. Cine a fost “muza lui Antonescu”, marea sa dragoste

Octavian Goga, mare poet și om politic controversat, a murit la doar 57 de ani, pe 7 mai 1938, încercând să îi scrie o ultimă scrisoare pentru marea sa dragoste, Veturia, ”muza lui Antonescu”.
07.05.2022 | 08:16
Octavian Goga a murit in urma cu 87 de ani Cine a fost muza lui Antonescu marea sa dragoste
Octavian Goga a murit în urmă cu 87 de ani. Cine a fost Veturia, "muza lui Antonescu", marea sa dragoste / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Octavian Goga s-a stins din viață acum 87 de ani, marele poet și una dintre figurile istorice ale politicii românești interbelice care nu a scăpat de acuzațiile de fascism și antisemitism. Căsătorit cu Veturia Goga, cea de-a doua soție a poetului, activitatea politică a lui Octavian Goga l-a pus și în postura de a fi prim-ministru al României.

Cariera politică a lui Octavian Goga

Octavian Goga s-a implicat în viața politică a românilor din Transilvania, provincie dominată la acea vreme de Imperiul Austro-Ungar, încă din tinerețea sa. Născut în 1881, la doar 25 de ani, în 1906, Octavian Goga devenea secretar literar al Asociației transilvană pentru literatura română și cultura poporului român (ASTRA). Din această postură, marele poet a început să politizeze activitatea instituției, lucru care i-a și adus, în două rânduri, detenția în închisoare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, implicarea sa în război, de partea României, împotriva Imperiului Austro-Ungar i-a adus și condamnarea la moarte, în contumancie, acuzat de înaltă trădare, în acea perioadă el fiind înrolat în armata României și luptând în Dobrogea.

După primul război mondial, Octavian Goga și continuat activitatea politică, iar după anul 1930 a devenit simpatizant al fascismului italian și al nazismului german, fiind unul dintre cei mai vizibili politicieni în promovarea naționalismului. La acea vreme, Octavian Goga a fondat Partidul Național Agrar (1932), iar în 1935 a fuzionat cu Liga Apărării Naţional-Creştine, condusă de A. C. Cuza, noua formațiune condusă de poet numindu-se Partidul Naţional Creştin.

ADVERTISEMENT

După ce a obținut la alegerile din 20 decembrie 1937 locul patru, cu 9.5% din voturi, Octavian Goga – care ocupase anterior și portofoliul de ministru al Învățământului și cel al Internelor – este însărcinat de Regele Carol al II-lea să formeze Guvernul, și, în 1938, emite un decret prin care evreilor li se retrăgea cetățenia română. Mandatul lui ca prim-ministru nu a durat prea mult – între 28 decembrie 1937 şi 11 februarie 1938 -, demiterea lui fiind și data în care a fost instaurată dictatura carlistă.

Veturia Goga, soţia poetului, acuzată de spionaj

Prima căsătorie a lui Octavian Goga, cea cu Hortensia Cosma, a durat 14 ani. Între timp, poetul avea o relație paralelă cu Veturia, o cântăreață celebră la acea vreme. Îndrăgostit până peste cap, poetul se căsătorea cu artista în 1921.

ADVERTISEMENT

Asupra soției lui Octavian Goga, Veturia, au planat acuzații cât se poate de serioase de spionaj. Ea a fost numită ”privighetoarea lui Hitler”, ”gălăgioasa ilustră” sau ”marea doamnă a dictaturii antonesciene”, iar strănepotul lui Octavian Goga susținea că Veturia s-a căsătorit cu poetul ca misiune încredinţată ei de către Serviciile Secrete naziste.

De altfel, ea l-a și cunoscut pe Adolf Hitler, devenind singurul translator român acceptat de dictatorul nazist în discuțiile pe care le avea cu mareșalul Ion Antonescu. Culmea, legionarii o vedeau pe Veturia Goga ca fiind agentă a serviciilor britanice. Despre Veturia Goga s-a susținut și că a fost agent secret al României, spionând în interes național.

ADVERTISEMENT

”Privighetoarea lui Carol II, Eminenţa cenuşie, egeria şi Marea Doamnă a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, către care „şi-a ciripit“ propriul soţ, pe Octavian Goga, dar şi pe Carol II, pe Mareşal, ca, de ­altfel, pe toţi cei din însuşi staff-ul celui de-al III-lea Reich, şi i-a condus la pierzanie“, consideră Mircea Goga, strănepotul poetului, citat de Historia.

După ce vin comuniştii la putere, Veturia a fost acuzată de legături cu Occidentul şi autoritățile îi impun domiciliu forţat pe domeniul Ciucea, acolo unde s-a stins din viață în 1979, dar nu i-au confiscat proprietatea, ceea ce a condus la speculații cu privire la colaborarea ei cu autoritățile PCR.

Cum a murit poetul Octavian Goga

După ce a fost demis de Regele Carol al II-lea din poziția de prim-ministru, starea de sănătate a lui Octavian Goga începe să se deterioreze rapid, motiv pentru care pleacă la Viena, pentru tratament. Întors la Cluj, poetul își vizitează amicii și pare că și-ar fi revenit.

De la Cluj merge spre Ciucea, cu automobilul. Ajuns acolo, Octavian Goga părea să fie în formă maximă. Nimic nu anunța atacul cerebral care îl lovește în seara zilei de 5 mai 1938. Intră în comă, dar își revine pentru câteva momente.

În acel moment, spun martorii, Octavian Goga a cerut o coală de hârtie pentru a-i scrie Veturiei, marea lui dragoste. Apucă însă să scrie doar două litere și scapă condeiul din mână. Starea lui sănătate se complică din cauza unei bronho-pneumonii, iar marele poet se stinge, pe domeniul de la Ciucea, pe 7 mai 1938.

Pentru Octavian Goga, Regele Carol al II-lea a ordonat funeralii naționale. Este înhumat, prima oară, la cimitirul Bellu din București, lângă I. L. Caragiale, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță, Ștefan Octavian Iosif și Aurel Vlaicu, pentru ca, opt luni mai târziu, Octavian Goga să fie reînhumat în cripta Mausoleului de la Ciucea.

ADVERTISEMENT