Sport

Octavian Șovre, despre momentul care a declanșat scandalul de rasism: ”Ne-a înjurat tot meciul, dar nu am putut dovedi”

Fostul arbitru Octavian Șovre, retras recent din activitate, a povestit cum s-au derulat lucrurile la meciul din decembrie anul trecut, dintre PSG și Bașakșehir, când alături de Sebastian Colțescu și Ovidiu Hațegan au fost acuzați de rasism.
01.06.2021 | 22:33
Octavian Sovre despre momentul care a declansat scandalul de rasism Nea injurat tot meciul dar nu am putut dovedi
ADVERTISEMENT

Fostul asistent a mărturisit că brigada din care făcea parte la meciul amintit a fost înjurată permanent de reprezentanții campioanei Turciei, dar că nu au putut dovedi, din cauză că microfoanele de fond erau îndreptate înspre teren și nu spre băncile tehnice.

Incidentul, aparent, rasist s-a petrecut pe 8 decembrie anul trecut la meciul PSG – Bașakșehir, când Sebastian Colțescu l-a indicat cu apelativul ”ăla negru” pe antrenorul secund al formației turce, camerunezul Pierre Webo.

ADVERTISEMENT

Microfoanele de fond nu au captat înjurăturile turcilor la adresa românilor

Octavian Șovre a mărturisit că Sebastian Colțescu a fost acuzat pe nedrept de rasism și că și el a folosit expresia ”acela negru” pentru că centralul Ovidiu Hațegan nu reușea să identifice persoana indicată de asistenți.

”Ca ordine cronologică, prima dată Sebi (Sebastian Colțescu – n.r.) a zis ’ăla negru’ și apoi eu, fiind mai vocal, am zis ’ăla negru’, pentru că mi-am dat seama că Ovidiu (Hațegan – n.r.) nu reușea să distingă la cine facem referire”, a povestit Octavian Șovre, pentru Prosport.

ADVERTISEMENT

Fostul asistent a menționat și faptul că antrenorul secund al campioanei Turciei, Pierre Webo, i-a înjurat pe arbitrii români de la începutul meciului și până în momentul în care a izbucnit scandalul.

”Nu vreau să vă spun că respectivul ins a avut un comportament cel puțin nesportiv. Acum, nu vă pot ascunde că nu am putut dovedi că el ne tot înjurase, înainte de momentul respectiv, în multe situații, ne tot înjura în limba spaniolă.

ADVERTISEMENT

Noi nu am mai putut dovedi pentru că microfoanele fiind îndreptate spre teren, probabil nu aveau sensibilitatea să perceapă, mai ales că era și în tribună. Undeva la 20 de metri față de mine”, a mai adăugat Șovre.

Turcii au recunoscut că au șanajat UEFA pentru ca arbitrii români să fie pedepsiți

Președintele fostei campioane a Turciei, Goksel Gumusdag, a dezvăluit jurnaliștilor din țara sa că a șantajat UEFA pentru ca brigada românească de la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir să fie schimbată.

ADVERTISEMENT

Meciul cu pricina a fost întrerupt în minutul 14 după apelativul neinspirat folosit de Sebastian Colțescu. După minute bune de discuții, oficialii și jucătorii celor două echipe au intrat la vestiare și au refuzat să mai reia partida.

La o jumătate de an distanță, președintele lui Istanbul Bașakșehir, Goksel Gumusdag, a povestit cu lux de amănunte cum a pus presiune pe delegatul UEFA la acel meci și, implicit, pe forul european.

UEFA nu i-a găsit vinovați de rasism pe arbitrii din România

La capătul unei anchete care a durat aproximativ două luni de zile UEFA nu i-a găsit vinovați de rasism pe Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, care au folosit apelativul ”ăla negru”, pentru a-l identifica pe Pierre Webo pe parcursul partidei PSG – Istanbul Bașakșehir.

În decembrie 2020, fotbaliștii celor două echipe au decis să iasă de pe teren și meciul a fost suspendat.

Deși au fost acuzați de rasism, cei doi arbitri români au fost considerați nevinovați de UEFA, care a concluzionat că modul în care au folosit cuvântul ”negru” nu este unul care să poată fi considerat rasist.

Forul continental a menționat că nu există o conotație rasistă în limba română pentru acest termen. Totuși, Sebastian Colțescu a fost reținut de la delegări până la finalul sezonului 2020/2021.

ADVERTISEMENT