Numită și „perla de Marea Neagră”, Odessa, cel mai important port al Ucrainei și capitala regiunii unde trăiește o importantă comunitate română, a fost încă de la începutul războiului declanșat de Rusia una din țintele importante ale invaziei, o teamă reînnoită zilele acestea în contextul prezenței puternice a marinei ruse în apropierea orașului.
Nu mai puțin de 14 nave de război ale marinei ruse s-au apropiat miercuri de țărmul Odessei, lansând mai multe proiectile către instalațiile din apropierea localității Tuzla, și o serie de rachete către Belgorod-Dnestrovsk. Autoritățile locale au dat asigurări că nu urmează o debarcare a trupelor ruse și că a fost doar un test la adresa fortificațiilor de coastă. „Au tras o cantitate imensă de muniție de la distanță mare. Invadatorii au vrut să testeze sistemul nostru de apărare de coastă și nu au obținut niciun rezultat. Nu au existat încercări de debarcare a trupelor”, a transmis miercuri Ministerul de Interne ucrainean. În aceeași zi, presa locală a scris că două avioane de vânătoare rusești Su-30SM au fost doborâte în apropierea orașului și că cei doi piloți s-au catapultat deasupra Mării Negre.
În fapt, încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, atunci când un bombardament în apropierea Odessei a ucis 18 oameni, teama principală a fost posibilitatea unei debarcări a trupelor ruse. Alături cu un atac venit dinspre nord, purtat de trupele armatei ruse care au invadat Ucraina din Peninsula Crimeea, teama principală a locuitorilor orașului a fost dată de posibilitatea unui atac survenit din mai multe părți. Joi, pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe imagini cu navele militare ale marinei ruse aflate în largul mării în apropiere de Odessa.
Administrația locală a dat însă repede asigurări că nu există un risc eminent asupra unei debarcări în apropiere de Odessa, navele rusești fiind acolo pentru „presiune psihologică”.
Experții militari sunt de acord că, în acest moment în care armata rusă nu pare capabilă să-și mai continue înaintarea, o debarcare în apropierea Odessei este foarte puțin probabilă. „Ținând cont de poziția în care au ajuns trupele terestre ale armatei ruse, care nu au avansat semnificativ dincolo de Nicolaev, sunt sceptic că orice fel de debarcare ar avea vreun succes acum. Nu există o forță terestră cu care să facă joncțiunea”, a scris pe Twitter Michael Kofman, director al Centrului de Studii Navale din Statele Unite și expert în studiul armatei ruse.
Totuși, Ministerul Apărării britanic a subliniat recent că Rusia a executat deja un desant amfibiu în Marea Azov, avertizând că ar putea executa misiuni similare în următoarele săptămâni, în contextul în care orașul este deja supus unei blocade maritime. Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a susținut că planurile Rusiei pentru un asalt pe mare asupra Odessei săptămâna trecută au fost abandonate doar din cauza vremii nefavorabile și a avertizat că Rusia nu a renunțat la acest plan. „Forțele ucrainene îi așteaptă acolo, situația este sub control”, a subliniat însă acesta.
Situat la doar 300 de kilometri vest de Peninsula Crimeea, una din bazele de atac ale invadării Ucrainei, Odessa reprezintă unul din orașele strategice ale Ucrainei, iar cucerirea lui de către Rusia ar avea repercusiuni nu doar asupra celor două țări, dar asupra întregii regiuni a Mării Negre. Trupele ruse au capturat deja orașul Herson și au ajuns la marginea orașului Nicolaev, situat la doar 120 de kilometri de Odessa, ultimul obstacol înaintea unui atac asupra orașului port.
La doar zece zile după începerea războiului, președintele Zelenski avertiza că armata rusă urmărește să supună orașul unui atac violent, numind un astfel de atac „o crimă istorică”. În fața unui posibil atac, liderul de la Kiev l-a eliberat din funcție pe guvernatorul civil al regiunii, Serhiy Hrynevetsky, și l-a înlocuit cu Maksym Marchenko, un fost colonel în armata ucraineană, comandantul unui batalion care a luptat în regiunea Donbas începând cu 2014.
Ca importanță strategică poate doar capitala țării, Kiev, să aibă o greutate mai mare decât Odessa. Orașul, pe lângă importanța militară – marina ucraineană și-a mutat aici baza după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014, reprezintă principala poartă comercială a Ucrainei. Circa 70% din importurile și exporturile țării se fac pe cale maritimă, iar prin Odessa trec circa 65% dintre acestea. Portul are o capacitate de gestionare a 40 de milioane de tone de marfă anual, ceea ce reprezintă circa 2/3 din capacitatea totală a portului Constanța. În fapt, Odessa a fost cel mai mare port maritim al fostei Uniuni Sovietice.
„Pentru Ucraina, Odessa reprezintă firul de legătură cu lumea exterioară. Dacă Rusia cucerește Odessa, va putea să taie legăturile comerciale ale Ucrainei dar și una din rutele prin care poate primi ajutor militar”, a declarat pentru Al Jazeera, Alexey Muraviev, profesor de studii strategice la Universitatea Curtin.
Mai mult, potrivit acestuia, capturarea orașului de către Rusia i-ar oferi Moscovei controlul efectiv asupra nordului Mării Negre. „În contextul războiului Rusia-Ucraina, bătălia pentru Odessa ar avea unul dintre rolurile cheie în determinarea viitorului politic al actualului conflict. Pentru Rusia, controlul complet al coastelor Mării Negre și a Mării Azov, sunt mai importante decât cucerirea Harkovului și a vestului Ucrainei”, a subliniat Alexey Muraviev.
Mai mult, capturarea Odessei ar permite Rusiei să stabilească un coridor de legătură și cu regiunea separatistă Transnistria, acolo unde sunt deja staționați circa 1.500 de militari ruși, ceea ce ar putea destabiliza cu adevărat Republica Moldova și ar elimina zona tampon între România și Rusia. „O capturare a Odessei ar întări foarte mult poziția Moscovei. În termeni practici, ar elimina zona tampon dintre România și Bulgaria pe de o parte, și Rusia”, a explicat Dimitar Bechev, cercetător la institutul Carnegie Europe.
Capturarea Odessei ar avea și o importanță simbolică deosebită, dată fiind importanța acestui oraș în cultura rusă. Fondat în anul 1794 de către Ecaterina a II-a a Rusiei, orașul care numără azi peste un milion de locuitori, reprezintă un important centru cultural, fiind unul din cele mai cosmopolite orașe, cu o importantă minoritate armenească, greacă sau evreiască.
În această regiune locuiește și o importantă parte a minorității române din Ucraina. Potrivit recensământului din 2001, peste 400.000 de etnici români locuiau în Ucraina, marea lor majoritate, 250.000, declarându-se moldoveni. O treime însă din totalul diasporei române locuiește în această regiune.
Primarul orașului declara zilele trecute pentru postul american PBS, că Moscova va încerca să cucerească acest oraș printr-o operațiune specială care să nu-i distrugă identitatea culturală. „Vor Odessa intactă, infrastructura orașului, arhitectura și simbolul lui strategic. Vor toate aceste lucruri fără să le distrugă. De aceea cred că orașul va fi supus unei operațiuni speciale”, a precizat Gennadiy Trukhanov, care a subliniat teama ca orașul să fie culcat la pământ de bombardamentele ruse.
Aceste temeri au fost alimentate și de faptul că Odessa ore o largă populație rusă, după unele estimări peste 50%, ceea ce ar face posibilă o astfel de acțiune militară a Rusiei. Însă analiștii sunt de părere că, după cum s-a putut observa și în orașele din estul Ucrainei, și ele cu o largă minoritate rusă, războiul declanșat de Putin nu are susținere în rândul acestora. „În mod evident nu mai există un sentiment pro-Rusia în acest moment. Vedem cât de greu este pentru armata rusă să ocupe teritorii care sunt mult mai aproape de granița cu Rusia decât Odessa”, a precizat pentru Al Jazeera analistul politic Anton Barbashin.
Daria Kaleniuk, directorul ONG-ului anti-corupție AntAC, a scris pe Twitter că Odessa, „cunoscută și sub referința de „Odessa mama” este pregătită să-i întâmpine pe naziștii ruși. Mesajul de întâmpinare anunță în poetica limbă rusă că „Mama vă va îngropa pe toți cei care încercați să puneți mâna pe ea”.
Zilele trecute, orchestra filarmonică din Odessa a ținut un scurt concert în fața celebrei clădiri a Operei din oraș, printre baricadele formate din saci de nisip sau obstacolele anti-tanc. „Nu i-am predat Odessa lui Hitler și nu o vom preda nimănui altcuiva”, a declarat pentru Reuters Galyna Zitser, directorul filarmonicii.
„Nu pot spune că nu sunt speriat, sunt foarte speriat, mai ales când vedem știrile cu orașe distruse și soldați morți. Ne rugăm pentru președinte, pentru militarii noștri, și ca Dumnezeu să le dea puterea și sănătatea pentru a ne proteja”, a mai declarat acesta.
https://www.youtube.com/watch?v=Z6itz_6lXSE
Însă un atac asupra orașului nu mai pare iminent cu armata rusă blocată pe toate fronturile de operațiuni, inclusiv în sudul Ucrainei, zona unde au făcut cele mai semnificative progrese încă din primele zile ale conflictului. Acum, armata rusă a ajuns doar lângă Nicolaev, și nu pare a avea resursele necesare pentru a cuceri acest oraș. În plus, forțele ucrainene au opus o rezistență acerbă la Nicolaev, iar autoritățile au anunțat chiar că armata ucraineană a început să întreprindă o serie de contra-atacuri împotriva armatei ruse.
„Am demonstrat în ultimele zile că îi putem înfrânge. Și asta facem acum, îi batem. Rusia nu va fi niciodată iertată pentru ce face acum. Ăsta nu e război, e o crimă”, a declarat pentru SkyNews, Daniel Salem, un soldat din garda națională, devenit voluntar în apărarea Odessei între timp.
Acum, toată populația pare mobilizată pentru apărarea orașului, străzile fiind împânzite de obstacole anti-tanc și saci cu nisip. În fapt, nu mai puțin de 350.000 de saci de nisip strânși de locuitorii Odessei au fost montați pentru protejarea militarilor dar și a monumentelor istorice din oraș.
„Am transformat orașul în fortăreața Odessa”, a declarat pentru The Gurdian, Artyem, un comandant de batalion al gărzii naționale din Odessa. „Numim Odessa orașul mamă pentru că ea va primi orice copil, de pe orice continent. Dar este și o mamă protectoare, iar Odessa va lovi pe oricine încearcă să-i jignească spiritul. Noi spunem că oricine o rănește pe mama se va scufunda în mare.”