Sport

Cine se luptă pentru cumpărarea lui Chelsea! Promisiunile familiei Ricketts după protestele fanilor

Chelsea îşi va schimba patronul după ce Roman Abramovich a intrat pe lista sancţiunilor din Marea Britanie. Ofertele au început să curgă, iar 18 martie a devenit ziua decisivă.
03.04.2022 | 16:47
Cine se lupta pentru cumpararea lui Chelsea Promisiunile familiei Ricketts dupa protestele fanilor
Cele mai importante ofertepentru cumpărarea lui Chelsea
ADVERTISEMENT
03-04-2022
13:48

Familia Ricketts, mesaj pentru fanii lui Chelsea

Fanii echipei Chelsea au contestat posibila preluare a clubului de către familia Ricketts, iar americanii au dat publicității un comunicat în opt puncte în care îi asigură pe suporteri că vor continua să ducă echipa la cel mai înalt nivel dacă vor ajunge la conducere.

Conform publicației Mirror, familia Ricketts s-a angajat să nu se alăture niciodată unei Superligi europene și a promis că nu va schimba numele, insigna sau culorile clubului fără acordul fanilor. De asemenea, ei se angajează să epuizeze orice opțiune pentru a renova Stamford Bridge.

Joe Ricketts a fost forțat să-și ceară scuze în 2019, după ce o serie de e-mailuri ale sale au fost făcute publice și au dezvăluit că omul de afaceri american a scris: ”Musulmanii sunt în mod natural inamicul meu”.

Reapariția acelor e-mailuri după confirmarea interesului lor pentru a cumpăra gruparea londoneză a stârnit o reacție în rândul suporterilor lui Chelsea, care au protestat împotriva ofertei lor înaintea meciului cu Brentford.

Reprezentanții familiei Ricketts s-au întâlnit în ultimele zile cu numeroase grupuri de fani în speranța de a potoli răscoala, asigurând că diversitatea și incluziunea sunt esențiale pentru planurile lor de viitor la club.

În plus, familia Ricketts se angajează să creeze un comitet consultativ cu reprezentare diversă și din care vor face parte câte un fost jucător de la echipa masculină și cea feminină, membri ai Chelsea Supporters Trust și Chelsea Pitch Owners și lideri influenți ai comunității.

De asemenea, ei promit să continue angajamentul actual față de echipa feminină a clubului și să crească numărul de meciuri feminine disputate pe Stamford Bridge.

16-03-2022
06:12

Woody Johnson, ofertă de 2 miliarde de lire sterline

Ultima ofertă apărută pentru achiziționarea clubului Chelsea vine din partea Woody Johnson, un bun prieten al fostului președinte american Donald Trump.

oferte cumpărare chelsea condiţii zi decisivă

Conform The Sun, omul de afaceri american în vârstă de 74 de ani oferă 2 miliarde de lire sterline pentru a deveni proprietarul grupării londoneze. Johnson, ambasadorul SUA în Marea Britanie până anul trecut, crede că poate câștiga datorită legăturilor sale extinse la Londra, în ciuda faptului că oferta sa este mai mică decât celelalte existente.

În calitate de fost ambasador al SUA în Marea Britanie și coproprietar al echipei de fotbal american New York Jets timp de 22 de ani, el crede că poate crește imaginea clubului Chelsea pe piața americană.

oferte cumpărare chelsea condiţii zi decisivă

”Ceea ce are nevoie Chelsea acum este longevitate și stabilitate atunci când vine vorba de un nou proprietar. Woody și echipa lui cred că pot oferi asta. A condus Jets cu succes și știe foarte multe despre industria sportului. Și a petrecut ultimii patru ani la Londra și știe bine clubul”, a declarat o sursă apropiată de omul de afaceri american.

Robert Wood Johnson este moștenitor al dinastiei farmaceutice Johnson & Johnson și ar avea o avere estimată la 28 de miliarde de lire sterline.

Soția sa, Suzanne, în vârstă de 57 de ani, alături de care are doi băieți, de 15 și 13 ani, este fiica unor imigranți ucraineni și a crescut în Little Ukraine din East Village, Manhattan.

Fostă specialistă la bursa de pe Wall Street, ea a câștigat primul milion la 26 de ani. A jucat rolul Deep Space Nine în Star Trek și se spune că cea mai bună prietenă a sa este fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump.

De când Roman Abramovich a anunţat că o va vinde pe Chelsea nu este zi în care să nu apară un nou posibil investitor. Lista celor interesaţi este uriaşă, însă sunt şi nişte condiţii clare ce trebuie îndeplinite. FANATIK îţi prezintă ce oferte au apărut până acum, de la anunţul făcut de omul de afaceri rus.

Lista oamenilor care se luptă pentru cumpărarea lui Chelsea. Cele mai importante oferte

Saudi Media Group este ultimul nume apărut pe lista posibililor cumpărători ai lui Chelsea. Consorţiul din Arabia Saudită pregăteşte o ofertă de 2.700.000.000 de lire sterline, iar Mohamed Alkhereiji, un mare fan al londonezilor, va intermedia afacerea. Arabii promit investiţii majore în stadion, academia clubului şi la echipa feminină. În primă fază, presa din Anglia a scris că Saudi Media Group ar avea legături cu consorţiul care a cumpărat-o pe Newcastle United, însă informaţia a fost negată.

ADVERTISEMENT

Numele lui Nick Candy a apărut recent pe listă, cu o ofertă în jurul sumei de 2.500.000.000 de lire. Cu toate acestea, dezvoltatorul imobiliar ar fi dispus să facă investiţii de 1.500.000.000 de lire sterline pentru a rezolva situaţia stadionului “Stamford Bridge”. “Examinăm detaliile anunţului, pentru că rămânem interesaţi să facem o ofertă”, a anunţat recent un purtător de cuvânt al lui Nick Candy.

Hansjorg Wyss a intrat în cursă de ceva timp, înainte ca Roman Abramovich să fie sancţionat. Omul de afaceri elveţian s-a plâns că preţul cerut pentru Chelsea este unul foarte mare, însă a anunţat că in în calcul varianta de a cumpăra clubul, dar alături de alte persoane. “Tot ce pot să spun este că nu voi face un lucru ca acesta singur. Dacă voi cumpăra Chelsea, o voi face alături de alți șase sau șapte investitori”, a spus Wyss.

ADVERTISEMENT

Todd Boehly şi Jonathan Goldstein au format un consorţiu pentru a cumpăra Chelsea, iar The Times susţine că cei doi sunt, în acest moment, favoriţi să pună mâna pe clubul londonez. Această variantă este considerată drept cea mai viabilă soluţie de către Raine Group, compania care se va ocupa de operaţiunea de vânzare/cumpărare.

  • în jur de 150 de persoane sau companii s-au interesat pentru cumpărarea lui Chelsea

Variante fanteziste pentru preluarea lui Chelsea

La scurt timp după anunţul lui Roman Abramovich, Conor McGregor a dezvăluit că este gata s-o cumpere pe Chelsea, cu toate că a declarat în repetate rânduri că este un mare fan al lui Manchester United. “Vreau să profit de asta! Chelsea se vinde pe 3 miliarde de lire sterline. Hai să o cumpărăm”, a anunţat luptătorul pe contul personal de Twitter.

ADVERTISEMENT

Andy Owusu, un om de afaceri şi politician din Ghana, a făcut publică scrisoarea de intenţie trimisă către Chelsea. Acesta susţinea că este dispus să plătească 3.100.000.000 de dolari, însă varianta a produs amuzament pe reţelele de socializare.

Muhsin Bayrak, un miliardar din Turcia, a intrat, la rândul lui, pe lista variantelor fateziste. “Vom ancora steagul Turciei la Londra foarte curând. Ei cred că este sigur să vândă clubul unei companii din Turcia. Vor să câștige cât mai mult în urma tranzacției. Plănuim să semnăm curând”, spunea omul de afaceri turc.

ADVERTISEMENT

Care sunt condiţiile impuse pentru ca o ofertă să fie luată în calcul

Raine Group a setat câteva condiţii obligatorii pentru ca oferta să fie luată în calcul. Cel mai importat aspect era cel legat de suma oferită, care trebuie să fie în jur de 3.000.000.000 de lire.

  • oferta în jurul sumei de 3.000.000.000 de lire
  • motivarea deciziei de a cumpăra clubul Chelsea
  • o scrisoare financiară care să asigure fondurile disponibile
  • un plan de afaceri 
  • lista completă a intermediarilor şi consilierilor folosiţi în această afacere
  • un plan clar pentru completarea afacerii

Când este deadline-ul pentru oferte

Iniţial, ziua finală pentru depunerea ofertelor era 15 martie. Data de deadline a fost mutată pentru 18 martie, pentru ca părţile implicate să aibă un timp mai mare în vederea completării ofertei. Practic, vineri vor fi anunţate în mod oficial numele celor care îşi doresc să cumpere Chelsea.

Câţi bani ajung la Roman Abramovich

După ce a ajuns pe lista persoanelor sancţionate de Marea Britanie, în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina, Roman Abramovich nu va primi niciun cent din vânzarea lui Chelsea.

Fondurile obţinute din această vânzare vor ajunge la o fundaţie caritabilă. De altfel, Roman Abramovich a susţinut, în anunţul oficial, că vrea ca toţi bani să ajungă la victimele războiului din Ucraina.

Cine votează ca tranzacţia să fie acceptată

Procesul de cumpărare nu se opreşte imediat după ce o ofertă este acceptată. După îndeplinirea acestui pas, patronii cluburilor şi oficialii din Premier League vor vota pentru aprobarea tranzacţiei, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul lui Newcastle United, cumpărată în toamna anului trecut de un consorţiu din Arabia Saudită.

Cea mai rapidă vânzare pe care am făcut-o a fost de 10 zile, dar asta nu înseamnă că acest termen nu poate fi bătut. În mod normal, este o chestiune de săptămâni, dar depinde de complexitate şi de numărul potenţialilor proprietari”, a declarat Richard Masters, CEO al Premier League.

ADVERTISEMENT