A devenit oficial! Elevii cu notă sub 5 la Evaluarea Națională merg direct la școala profesională. Astfel, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și conform articolului 2, aliniatul 10 din organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 la procesul de admitere vor participa numai elevii care au susţinut evaluarea şi a căror medie de admitere este minimum 5.
Concret, elevii cu notă sub 5 nu vor avea dreptul să intre în procesul de repartizare la licee, singura formă de învăţământ pe care o pot urma fiind doar cea profesionala. De remarcat că aceasta durează 3 ani de zile şi poate fi în sistem clasic sau dual. Vă readucem aminte că media de admitere la liceu se calculează în funcţie de media de la Evaluarea Naţională care contează 80% în calcul mediei de admitere şi media generală de absolvire a gimnaziului, care vine cu restul de 20%.
În acest an, din 155.020 de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională, peste 48 de mii nu au luat media 5. Sunt și câteva județe care s-au remarcat negativ. Astfel, la Giurgiu, aproape unul din doi elevi a luat sub media cinci sau a fost absent. De asemenea, și în Teleorman rata absenţilor sau a celor care au luat sub cinci a fost una de 45%. Următoarele în topul problemelor sunt judeţele Mehedinţi şi Dâmboviţa.
„O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care au fost înscrişi persoane şi copii care aveau 2, 3, 1 şi ceva… Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani când finalizează cursurile au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile”, declara Daniel Breaz, ministrul interimar al Educației.
În schimb elevii, dar și reprezentanții părinților nu sunt deloc de acord cu această decizie. Aceștia spun că că în majoritatea școlilor de meserii, maiștrii sunt aproape de pensie și baza materială învechită. Mai mult de atât, părinții spun că elevii din școlile profesionale nu primesc burse substanțiale sau cazare în cămin.