News

Oficial EMA, mesaj îngrijorător. ”Este clar că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze”

06.04.2021 | 15:51
Oficial EMA mesaj ingrijorator Este clar ca exista o legatura intre vaccinul AstraZeneca si tromboze
ADVERTISEMENT

Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat marți, 6 aprilie că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți.

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, relatează AFP și MedicalXpress, potrivit Hotnews.

ADVERTISEMENT

Oficialii EMA se vor întâlni între 6 și 9 aprilie pentru a discuta legătură între vaccinul AstraZeneca și tromboze

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim precis acest sindrom datorat vaccinului (…) în rândul persoanelor vaccinate există un număr de cazuri de tromboze cerebrale mai mare decât ne-am aștepta în rândul persoanelor tinere”, a precizat Cavaleri.

În ultima perioadă au fost cazuri în care au fost observate posibile efecte secundare grave în rândul persoanelor vaccinate cu antidotul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

ADVERTISEMENT

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca la jumătatea lunii martie după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu accest vaccin.

Însă acestea au reînceput vaccinările la scurt timpă după ce EMA a anunțat în 18 martie că vaccinul este „sigur și eficient”. Nu a fost exclusă totuși la momentul respectiv o legătură între evenimentele tromboembolice și acest vaccin.

ADVERTISEMENT

EMA a anunțat în 18 martie că vaccinul este „sigur și eficient”

România a retras la rândul ei de la administrare 4.200 de doze din lotul AstraZeneca ABV 2856 considerat cu probleme în Italia după decesul a două persoane în Sicilia dar a revenit asupra deciziei după anunțul EMA.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat la rândul său la jumătatea lunii martie că recomandă „pentru moment” continuarea inoculărilor cu accest vaccin.

ADVERTISEMENT

„Pentru moment, OMS crede că balanța risc / beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă continuarea vaccinărilor”, a anunțat OMS într-un comunicat de presă remis în 17 martie.

ADVERTISEMENT
Tags: