News

Oficial FMI, despre pensiile românilor: ”Actuala legislație va duce la majorare, e o creștere mare”

Oficialii FMI au analizat atent legislația din România, astfel că au ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească cu cel puțin 14%.
05.10.2023 | 15:41
Oficial FMI despre pensiile romanilor Actuala legislatie va duce la majorare e o crestere mare
Oficial FMI, despre pensiile românilor. Foto: Wall Street
ADVERTISEMENT

Este o creștere mare”, ar fi concluzia celor de la FBI. Experții Fondului Monetar Internațional recunosc că bugetul pentru anul viitor este ”strâmtorat”, astfel că pentru a majora pensiile guvernanții vor fi obligați să taie de la alte sectoare importante, așadar un sacrificiu făcut pentru a-i ajuta pe bătrâni.

Oficial FMI, despre pensiile românilor

Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI în România, a explicat care este recomandarea FMI în ceea ce privește creșterea pensiilor din țara noastră. “Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor. Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii.

ADVERTISEMENT

Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli. Trebuie să vă uitaţi şi la alte reforme, reforma pensiilor speciale este în curs de desfăşurare, apoi este reforma tuturor pensiilor.

Aceasta este o ţintă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), anul viitor. Aceste reforme sunt foarte, foarte importante pentru sistemul de pensii, dar şi pentru sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen lung”, a explicat Jan Kees Martijn, într-un interviu acordat Antena 3.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat situația și a promis că pensiile vor fi majorate în anul electoral 2024.”Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar.

Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a transmis Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Măsurile luate de Marcel Ciolacu, la fel ca și promisiunile gândite pentru 2024 nu sunt văzute cu ochi buni de cunocutul economist Mircea Coșea, cel care crede că țara se va îndrepta spre faliment. Așadar, șomajul ar urma să atingă cote nemaivăzute, mai ales că multe firme vor falimenta.

”Vom avea și șomaj. Se închid firme și pierderi de activitate pe piața europeană. Va fi foarte greu, iar guvernul României se află între ciocan și nicovală: nu are o strategie, umblă cu măsuri de cosmetizare.

ADVERTISEMENT

Este partizanul creșterii impozitelor și taxelor fără să se gândească la efectele negative pe care le are”, a explicat analistul economic, Mircea Coșea la Europa FM. Momentan, principala grijă a lui Marcel Ciolacu e ca România să primească acceptul Comisiei Europene.

Asta, pentru de a depăși deficitul bugetar asumat de 4.4% din PIB până la 5.5% Din PIB. De vină pentru faptul că România nu s-a încadrat în deficit ar fi războiul din Ucraina și creșterea procentului pentru apărare la 2.5% din PIB.

ADVERTISEMENT