News

Oficial. Gata cu haosul pe pârtiile de schi! Reguli draconice anti covid au intrat în vigoare

10.03.2021 | 12:05
Oficial Gata cu haosul pe partiile de schi Reguli draconice anti covid au intrat in vigoare
Restricțiile pentru prevenirea Covid-19 ajung pe pârtii în pragul primăverii Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Un ordin comun semnat de nu mai puțin patru miniștri impune reguli stricte de prevenție a infectării cu Covid-19 pe pârtiile de schi, reguli pe care trebuie să le respecte atât schiorii, cât și agenții economici implicați în acest tip de activitate.

Reguli stricte împotriva coronavirusului introduse deja pe pârtiile din România

Noile reglementări vin însă abia la finalul sezonului de schi, după ce presa a relatat de mai multe ori în timpul iernii despre aglomerația de pe pârtii și despre faptul că schiorii nu respectă regulile de distanțare fizică.

ADVERTISEMENT

Regulile impuse vor fi aplicabile o săptămână, maxim două, până când împătimiții de schi se vor resemna cu venirea primăverii. Guvernului i-a luat câteva luni să reglementeze o situație care prezenta în mod clar un risc epidemiologic crescut.

Distanțarea la 2 metri în zona pârtiilor devine obligatorie

Nu mai puțin de patru miniștri s-au înghesuit să semneze ordinul prin care rezolvă o problemă neglijată toată iarna și care oricum se va rezolva de la sine pe motiv că vine primăvara: ministrul Economiei Claudiu Năsui, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Muncii Raluca Turcan și ministru Sănătății Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Astfel, la casieriile de bilete pentru mijloacele de transport cu cablu, precum și la urcarea dintre acestea, devine obligatorie respectarea distanței de doi metri între persoane. Pe durata călătoriei cu telescaunul sau telegondola, este obligatorie purtarea măștii de protecție. Telescaunele cu șase locuri echipate cu copertine vor trebui să circule cu acestea deschise, iar telegondelele și telecabinele vor putea fi utilizate la maxim 50% din capacitate, plus însoțitor.

Geamurile mijloacelor de transport prin cablu vor fi blocate pe poziția deschis, iar dezinfectarea lor se va face de două ori pe zi. Pentru îmbarcarea și debarcarea călătorilor vor fi organizate fluxuri distincte. La casierii, devine obligatorie instalarea unui panou de plexiglas între cumpărători și vânzători, iar în locurile în casieria este instalată în resturante, baruri ș.a. trebuie organizate fluxuri separate.

ADVERTISEMENT

Alte reguli pentru schiori pe timp de pandemie introduse prin ordinul semnat de patru miniştri

În centrele de închiriere de echipament sportiv, nu va fi permis accesul simultan a mai mult de trei persoane. Este interzisă închirierea hainelor, mănușilor, căciulilor, căștilor de protecție sau ochelarilor.

În ce privește comportamentul turiștilor pe pârtie, ordinul celor patru miniștri nu prevede reguli obligatorii, ci doar recomandări: folosirea măștilor de protecție, folosirea permanentă a mănușilor, evitarea aglomerației și evitarea întâlnirilor în grupuri mai mari de șase persoane.

ADVERTISEMENT

Până acum, autoritățile nu au impus niciun fel de măsuri speciale de prevenire a infectării cu Covid-19 în zona pârtiilor din România, chiar dacă au fost semnalate frecvent situații în care sute de persoane s-au înghesuit pe pârtii, deseori fără să poate mască.

Ultima dată s-a întâmplat chiar în weekend-ul trecut, când mii de turiști au luat cu asalt zonele montane din țară, pentru a profita de ultimele zile cu zăpadă din acest sezon. Duminică, în jurul prânzului, pe pârtiile din Poiana Brașov sute de oameni au format cozi imense la telegondolă pe toată durata dimineții și a prânzului.

ADVERTISEMENT
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română